Koupací sezóna pod širým nebem začíná. Kam vyrazit za čistou vodou?

29. května 2017·Zprávy·Redakce

V úterý začne koupací sezona, kvalita vody je zatím dobrá, mírně zhoršenou zjistili hygienici jen v lokalitě Bakov na Mladoboleslavsku. Hygienici ve středních Čechách sledují 21 přírodních koupališť, některá se ještě nevyužívají. ČTK to dnes sdělila mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Letos už hygienici odebrali první sérii vzorků, ve vodě v lokalitě Bakov našli zvýšené množství chlorofylu. “Na některých místech se rovněž vyskytlo větší množství pylu, což je v tomto období přirozené,” uvedla mluvčí.

Jak se bude kvalita vody vyvíjet dál, zatím nelze odhadnout, záleží to na mnoha faktorech. “Nejdůležitějšími ukazateli, které se v takových vodách sledují, jsou ukazatele mikrobiologické a množství sinic. Kvalita vody je dále ovlivňována slunečním svitem, teplotou vody, intenzitou větru, četností srážek a podobně,” uvedla Šalamunová.

Celkem loni středočeští hygienici provedli 527 kontrol koupacích vod. Díky příznivým podmínkám v sezoně vydali zákaz koupání pouze v jezeře Ostrá na Nymbursku.

Koupání v nevyhovující vodě může způsobit alergické reakce, onemocnění kůže, při pozření vody i střevní potíže, možný je přenos žloutenky typu A. Kvalitu vody by lidé měli podle hygieniků posoudit alespoň vizuálně, přítomnost sinic lze jednoduše zjistit jednoduchým testem, kdy se nechá zkoumaná voda 20 minut odstát v pet lahvi.

Pokud zůstane rovnoměrně zakalená v celém objemu nebo se začne tvořit větší zákal u dna, pravděpodobně půjde o řasy. Pokud se vytvoří u hladiny v lahvi zelený kroužek a jinak zůstane voda v lahvi čirá, jde o sinice. Ve vodě obsahující sinice by se neměli koupat citliví a oslabení jedinci, ostatní by se měli alespoň osprchovat.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme