Kouzelné trojky: První letošní trojčata se v ČR narodila třetího března!

9. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

 Ve Fakultní nemocnici Brno se narodila letošní první trojčata, přišla na svět 3. 3. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára. Podle něj se holčičky narodily císařským řezem a jsou v dobrém zdravotním stavu. V posledních letech mívá porodnice jen jedna trojčata za rok. Brněnská porodnice je největší v České republice. Ročně má kolem 6000 porodů.

Děti jsou v současné době v péči neonatologů, tedy odborníků, kteří se zaměřují na péči o novorozence. “Narození trojčat je výjimečnou událostí, v loňském i předloňském roce se na gynekologicko-porodnické klinice narodila pouze jedna,” uvedl Žára.

Gynekologicko-porodnická klinika se zaměřuje na péči o vícečetná těhotenství. “Jsou zatížená celou řadou závažných rizik a patologií. Mezi nejvýznamnější patří riziko předčasného porodu. Proto je v posledních letech trendem snižování procenta vícečetných gravidit díky změnám v přístupu při asistované reprodukci, kde se nyní transferuje často pouze jedno embryo,” informoval vedoucí lékař Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Petr Janků.

Podle něj bylo loni na klinice 126 dvojčetných těhotenství a jedno trojčetné. “Ve srovnání s předchozím rokem je to pokles o 31 vícečetných těhotenství,” doplnil Janků.

Na klinice brněnské fakultní nemocnice se ročně narodí více než 6000 dětí, což je skoro polovina ze všech dětí v Jihomoravském kraji.

Zprávy - další články

Doporučujeme