Královna Alžběta II. oslavila 92. narozeniny vojenskou přehlídkou

9. června 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: The Royal Family (Twitter)

Velkolepou vojenskou přehlídku, která je už tradičně součástí oficiálních oslav narozenin britské královny Alžběty II., dnes v ulicích Londýna sledovaly tisíce lidí. Panovnice oblečená v blankytném kostýmu centrem metropole projela v kočáře, větší pozornost než oslavenkyně ale přitáhl její vnuk, princ Harry, který se v průvodu objevil po boku novomanželky Meghan.

Královnu ale nedoprovodil její manžel, 96letý princ Philip, který se od loňského roku veřejných vystoupení neúčastní.

Královna dnes slaví své 92. narozeniny, a to přesto, že soukromě si je připomněla už v den svého narození 21. dubna. Britští monarchové totiž pořádají oficiální oslavu narozenin bez ohledu na skutečné datum narození druhý červnový víkend, kdy si ji mohou díky lepšímu počasí přihlížející lépe užít.

V kočárovém průvodu se dnes kromě královny a novomanželů Harryho a Meghan objevila i vévodkyně Kate, která seděla po boku manželky prince Charlese Camilly. Sám následník trůnu princ Charles, jeho starší syn princ William, bratr princ Andrew a sestra princezna Anne se přehlídky zúčastnili v uniformách a jeli na koních.

Vyvrcholením přehlídky bude představení královského letectva, jehož stíhačky proletí nad Buckinghamským palácem. Tento přelet bude královská rodina sledovat z balkonu paláce.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme