Krasobruslař Březina bude na ME útočit na medaili, v krátkém programu byl třetí

28. ledna 2016·Zprávy·Redakce

Krasobruslař Michal Březina vstoupil do mistrovství Evropy v Bratislavě třetím místem v krátkém programu. Po první části soutěže vede trojnásobný šampion Javier Fernández ze Španělska. Druhý je Rus Maxim Kovtun.

Pětadvacetiletý český reprezentant zahajoval závěrečnou skupinu hlavních favoritů a předvedl solidní jízdu. Zvládl úvodní trojitý axel, sice spadl u čtverného salchowa, ale zbytek jízdy odjel bez zaváhání. Od rozhodčích získal 84,30 bodu. “Je to lepší výsledek než loni na Evropě, což je super. Myslím si, že body jsou adekvátní za program, který jsem zajel. I když se nepovede jeden skok, tak to pořád jde,” řekl svěřenec trenéra Karla Fajfra novinářům.

Druhý český reprezentant na ME Jiří Bělohradský zvládl při premiéře na velké seniorské akci všechny tři trojité skoky, získal 60,53 bodu a obsadil 19. místo. Díky novému osobnímu maximu bezpečně postoupil do druhé části závodu. “Velká spokojenost. Jsem rád, že se mi při premiéře takhle zadařilo,” radoval se sedmnáctiletý bruslař, kterého vedle Vlasty Kopřivové trénuje i Tomáš Verner.

Soutěžit začaly i ženy. Březinova mladší sestra Eliška je po krátkém programu sedmnáctá. Zaujala trojitým lutzem, jenže v kombinaci na něj navázala nepříliš povedeným dvojitým toeloopem. Získala 48,21 bodu a za osobním rekordem zaostala o tři a půl. Vede favorizovaná šestnáctiletá Ruska Jevgenija Medveděvová, na dalších medailových pozicích za vítězkou prosincového finále Grand Prix jsou její o rok starší krajanky Radionovová a Pogorilá.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme