Krutá zima v USA: Mrzne tak, že ze stromů padají ztuhlí leguáni

5. ledna 2018·Zprávy·Redakce

Chladné počasí na Floridě zaskočilo i leguány

Na internetu se rozšířily snímky ztuhlých a zdánlivě mrtvých floridských leguánů, kteří znehybněli při útoku zimy na subtropický jih Spojených států . Až dva metry velcí ještěři, kteří se hojně rozšířili do okrajů floridských měst, podle zoologů nejsou mrtví a s vyšší teplotou se probudí k životu.

Floridu v těchto dnech stejně jako i ostatní státy USA postihla vlna mimořádně chladného počasí, na obvykle slunném jihu poloostrova se teplota pohybuje kolem pěti stupňů. Leguáni, kteří se přestávají hýbat s poklesem teplot pod deset stupňů, padají z větví a nehybně se povalují na silnicích, často břichem vzhůru.

Leguán zelený není na Floridě domovem, rozšířil se tam z Jižní Ameriky. Je považován za škůdce, vyrývá doupata a ničí infrastrukturu. Místní ochránci životního prostředí pořádají pro místní obyvatele kurzy, jak se leguánům bránit a případně je pochytat.

Pomáhat ztuhlým plazům zoologové nedoporučují. Zvíře by se prý po rozmrznutí mohlo cítit ohroženo a své nežádoucí dobrodince by mohlo pokousat. “Nemějte je za mrtvé, rozhýbou se sami,” doporučila obyvatelům jižní Floridy Kristen Sommersová z místní organizace pro ochranu přírody.

Na ostatních místech Floridy se zima projevuje méně exoticky. V hlavním městě Tallahassee sněžilo poprvé po 28 letech.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme