KSČM se měla zakázat, tvrdí Babiš. Tohle si nemůže dovolovat, ohrazují se komunisté

11. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

"Komunisti nemají na naši vládu žádný vliv," uklidňoval Babiš u památníku Berlínské zdi Merkelovou. U straníků si to ovšem výrokem pěkně zavařil. Podle některých je potrefenou husou a není v situaci, kdy si ke KSČM může podobné chování dovolit.

Když ve středu 5. 9. pokládal premiér České republiky Andrej Babiš věnec u památníku Berlínské zdi, prohlásil, že se měla Komunistická strana Čech a Moravy po revoluci zakázat. O výroku informovala ČTK. Podporu jeho kabinetu ve sněmovně ze strany KSČM při tom označil za jednorázovou a prohlásil, že „komunisti, KSČM nemá na naši vládu žádný vliv.“

Přístup premiéra, jehož vláda je na komunistech do jisté míry závislá, přitom členové KSČM pochopitelně hodnotí s nelibostí.“Když se vládní většina opírá o naše hlasy, tak nerozumím logice, proč by to tímto způsobem říkal. Jestli to byl aktuální úlet nebo myšlenkové selhání. Určitě budeme jednat o tom, jak se k tomu postavíme. On si na nás tohle nemůže dovolovat,” uvedl poslanec Jiří Valenta pro iRozhlas.

Podobně se na celou záležitost dívá i řada dalších členů strany. “Mě ty výroky do určité míry pobavily. Když chci s někým spolupracovat nebo od něj něco potřebuji, alespoň tedy parlamentní podporu, tak se chovám korektně a nesnažím se překrýt populistickými vyjádřeními tlak, který je na něj bezpochyby činěný,” uvedl pro server místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Podle Grospiče si navíc Babiš zřejmě neuvědomil, že vystoupil sám proti sobě. “Potrefená husa vždy nejvíc křičí a tady se jednoznačně ukazuje, že on, který byl dlouho člen komunistické strany, tak křičí, že měla být zakázána, a popírá tak vlastně svou komunistickou minulost,” dodal.

Kritikou nešetřila ani Helena Grofová (KSČM). “Hlavně měli zakázat komunistům, jako jste byl Vy, podnikat, to byste dnes nebyl ani miliardář, ani premiér a nepotřeboval byste podporu současných komunistů. Jste nejúspěšnější odchovanec KSČ, ale páteř Vám nenarostla, že?” vyjádřila se ostře Grofová pro Parlamentní listy.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme