Kubánští vědci v USA debatují o záhadné nemoci diplomatů, nemocných je přes 30

14. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Americká ambasáda v Havaně. FOTO: Shuterstock

Americké úřady spolupracují s kubánskými experty na hledání příčin záhadného onemocnění, které od roku 2016 postihlo téměř třicítku diplomatů USA v Havaně. Podle agentury AP se na ministerstvu zahraničí ve Washingtonu sešli američtí činitelé se skupinou kubánských vědců.

Nemoc se projevuje ztrátou sluchu, hučením v uších, poruchami rovnováhy, bolestmi hlavy a zvýšenou únavou. USA v důsledku nevyjasněného onemocnění stáhly z Havany 60 procent svých diplomatů a provozují ambasádu v omezeném režimu. Americká média v minulosti spekulovala, že symptomy jsou důsledkem útoků organizovaných kubánskými tajnými službami.

Podle amerických diplomatů byla čtvrteční schůzka “součástí vyšetřování a snahy lépe porozumět zdravotnímu stavu postižených diplomatů”. Kubánské ministerstvo zahraničí uvedlo, že devět kubánských vědců se snaží o “nestranné prověření zpráv o zdravotním stavu diplomatů USA v souladu s pravidly vědy”.

O výsledcích konzultací nejsou žádné zprávy. Američtí diplomaté podle AP nicméně zpochybnili zprávy médií, že postižení Američanů je důsledkem působení mikrovlnné zbraně. Popřeli také informace, že by za útoky stála Moskva.

O ruském podílu hovořila úterní zpráva televize NBC. Rusko je podle ní hlavním podezřelým v kauze záhadných onemocnění, důkazy prý ale nejsou dostatečné k tomu, aby Washington Moskvu veřejně obvinil.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme