Kvůli koronaviru panuje ve věznicích zákaz návštěv. Vězni mohou alespoň déle telefonovat

16. března 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Věznice Plzeň Bory. Foto: ČTK

Nákaza novým typem koronaviru se v současnosti šíří po celém světě a svá opatření musely zavést také věznice. Hodně lidí na malém prostoru by v případě proniknutí viru za zdi vězení mohlo znamenat katastrofu. Jedním z ochranných opatření je například zákaz návštěv. O tom, co to pro vězněné znamená promluvila mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová v ranním vysílání Rádia Z.  

Aby koronavirus nepronikl i za zdi věznic, bylo v posledních dnech nutné přistoupit k řadě ochranným opatřením. Vedení Vězeňské služby ale naštěstí začalo situaci řešit včas a žádný nakažený se tak za brány zařízení zatím nedostal.

“Už s předstihem jsme přijali příslušná opatření v prvopočátku této mimořádné situace. To znamená, že jsme zajistili, aby všichni mohli dodržovat hygienická opatření tak, abychom ochránili naše příslušníky, zaměstnance, vězněné i další osoby,” popsala mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová v ranním vysílání Rádia Z.

“Samozřejmě v každém našem zařízení se bez výjimky měří tělesná teplota. Kdo má teplotu vyšší než 38 °C není vpuštěn do našich zařízení,” uvedla Kučerová. “Také jsme eliminovali počty zaměstnanců na pracovištích. Týká se to většinou administrativních pracovníků. My samozřejmě musíme zajistit bezpečnost ve věznicích, to znamená, že naši příslušníci na svých pracovištích jsou tak, aby bezpečnost byla zajištěna,” sdělila mluvčí.

Zřejmě největším zásahem do života vězňů je v současnosti zákaz návštěv. “Samozřejmě jsou zrušeny návštěvy jak ve věznicích, vazebních věznicích tak i v detenčních ústavech,” uvedla Kučerová.

Tuto skutečnost se vedení snaží vězňům trochu vynahradit jinde. “Jsou přijaty kompenzace. Například jedna z těch kompenzací je, že mají delší telefonní styk s osobami blízkými,” prozradila mluvčí. Jak dlouho bude zákaz platit zatím není zcela jasné.

Zprávy - další články

Doporučujeme