Ledovka, náledí, nebo námraza. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

7. ledna 2016·Zprávy·Luboš Procházka

Ledovka, náledí, námraza. V posledních dnech o těchto jevech slýcháme často a tak trochu nám splývají. Všechny souvisí se zmrzlou vodou a všechny jsou nebezpečné. Ale každý vzniká jinak.

Ledovka 

Vzniká ve chvíli, kdy voda dopadá na promrzlý povrch při teplotách okolo nuly. Hned zmrzne a vytváří průhlednou kluzkou vrstvu. Silná ledovka je nebezpečnější než náledí. Může lámat i silné větve stromů, trhat dráty nebo dokonce i ohýbat stožáry elektrického vedení. Pod ledovou krustou kolikrát uvězní i zaparkovaná auta.

Náledí 

Vzniká naopak postupným mrznutím vody, která už na zemi je. A to tehdy, když teploty klesnou pod bod mrazu. Vzniká i při tání sněhu. Často k němu dochází v noci nebo ráno, když jsou teploty nižší.

Námraza

Vzniká tehdy, když kapičky vody nebo mlhy přijdou do styku s promrzlým podkladem. Obalí například zábradlí, elektrické vedení, ploty nebo stromy. Vypadá romanticky, ale stejně jako ledovka, dokáže trhat dráty a lámat větve. Velké škody způsobuje i při oteplení, když kusy námrazy začnou opadávat.

Zprávy - další články

Doporučujeme