Letos propadne 600 tisíc řidičáků! Nekončí platnost i vám?

6. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Letos vyprší platnost téměř 626.000 řidičských průkazů, přičemž nejvíce jich přestane platit v letních měsících. Zatím si o výměnu průkazu požádalo od počátku roku 30.000 řidičů.

ČTK to sdělilo ministerstvo dopravy. Připomnělo, že od července budou moci lidé žádat o vydání nebo výměnu řidičského průkazu na jakémkoli úřadě s rozšířenou působností, nejen v místě trvalého bydliště jako nyní.

O bezplatnou výměnu řidičského průkazu mohou řidiči žádat i zpětně, nejdříve ale tři měsíce před koncem platnosti. Lhůta pro vydání dokladu je 20 dnů. Možná je i rychlejší varianta do pěti pracovních dnů, za kterou ale žadatelé zaplatí 500 korun.

Do letních prázdnin lze o výměnu řidičského průkazu žádat pouze na příslušném úřadu v místě trvalého bydliště, potřeba je k tomu platný průkaz totožnosti, jedna fotografie a současný řidičský doklad. Od července pak lze o doklad požádat na jakémkoli úřadu s rozšířenou působností, přičemž není třeba překládat papírovou fotografii. “Úředníci budou pořizovat fotografie digitální, stejně jako tomu je u občanských průkazů,” uvedl k tomu ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme