Skvělé zprávy! Levný kortikoid snižuje riziko úmrtí na covid, zjistili vědci

16. června 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Socha Anny proletářky v ulici Jana Želivského na pražském Žižkově na snímku pořízeném 21. března 2020. Foto: ČTK

Široce dostupný a levný lék dexametazon významně snižuje riziko úmrtí u pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19, zjistili britští vědci. Ti provedli studii, kdy zhruba dvěma tisícovkám pacientů podávali nízké dávky kortikoidu. Počet úmrtí u nemocných napojených na plicní ventilátory byl pak díky tomu o třetinu nižší než u lidí, kteří lék nedostali. Podle autorů studie jde o průlom v boji proti koronaviru, protože dexametazon by se mohl stát prvním léčebným přípravkem s prokázaným účinkem.

Léčivo dexametazon je kortikoid s protizánětlivými účinky, který se používá například jako podpůrný prostředek při protinádorové léčbě, ale také při kožních potížích, onemocnění střev či plicních chorobách. Z klinického testování, které provádí Oxfordská univerzita, však vyplynulo, že tato látka pomáhá tlumit i nepřiměřenou a často smrtící reakci imunitního systému na nákazu koronavirem, které se říká cytokinová bouře.

“Tohle je zatím první a jediný lék, který prokazatelně snižuje úmrtnost a snižuje ji významně. Je to obrovský průlom,”uvedl jeden z členů výzkumného týmu, profesor Peter Horby. U pacientů připojených na dýchací přístroj kortikoid snižuje riziko úmrtí ze 40 na 28 procent, což znamená, že díky léku se dá zabránit úmrtí jednoho z osmi pacientů.

U nemocných, kteří potřebují léčbu kyslíkem, se úmrtnost po podání léku snížila z 25 na 20 procent. Podle serveru BBC to znamená, že v případě Británie mohla být celková bilance úmrtí o 5000 obětí nižší, pokud by lék od začátku epidemie dostali všichni rizikoví pacienti.

“Je tu jednoznačný přínos. Desetidenní léčba dexametazonem vyjde u jednoho pacienta zhruba na pět liber (150 Kč). Záchrana jednoho lidského života tak vlastně stojí 35 liber. Tento lék je globálně dostupný,”doplnil Martin Landray, další z odborníků, který výzkum provádějí.

Podle vědců by nyní nemocnice měly podávat lék vážně nemocným pacientům s covidem neprodleně, pokud budou k léčbě indikováni. U lidí, kteří mají lehký průběh infekce, naproti tomu lék nijak nepomáhá a experti radí, aby si jej nakažení sami nekupovali.

Britský tým už od března ověřoval účinnost mnoha látek, mimo jiné i léku proti malárii hydroxychlorochin. K užívání už doporučil protivirový přípravek remdesivir vyvinutý týmem firmy Gilead Sciences pod vedením Čecha Tomáše Cihláře – ten podle dosavadních zjištění nesnižuje riziko úmrtí, pomáhá ale zkrátit dobu rekonvalescence.

Zprávy - další články

Doporučujeme