Lidé z rušených ústeckých ubytoven zatím nenašli náhradní bydlení

30. května 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Obyvatelé dvou ústeckých ubytoven, jež na konci června ukončí provoz, zatím nevědí, kam půjdou. Při hledání bydlení narážejí na kauce i na diskriminaci, řekli ve středu ČTK. Ve dvou ubytovnách v centru města a ve čtvrti Střekov žije zhruba 230 lidí, z toho minimálně 80 dětí. Většinou jde o Romy. Střekov chce ubytovnu vykoupit, řekla ČTK a Českému rozhlasu starostka Eva Outlá (PRO!Ústí).

O tom, že současná pronajímatelka končí s podnikáním ve dvou ubytovnách, se lidé prý dozvěděli minulý týden z médií. Od té doby se snaží najít jiné bydlení. “Zkouším to, a zatím nic. Všude, kam volám, chtějí vysoké kauce, kde na to mám vzít,” řekla ČTK Dana Giňová, která žije v ubytovně na Střekově sama se čtyřmi vnučkami. Za byt 1+1 teď platí 10 300 korun měsíčně, na veškeré další výdaje jí zbývá asi 9000 korun.

“Budu to zkoušet dál. Měla jsem vnučky v dětském domově, dva roky jsem o ně bojovala a teď o ně mám zase přijít? Budu se snažit co nejdřív něco najít,” řekla Giňová. Dodala, že lidé naráží i diskriminaci. “Nejdřív řeknou, že je byt volný, ale když se dozví, že jsme Romové, byt nám nedají,” dodala další žena.

S partnerkou a třemi dětmi žije na ubytovně i Tomáš Toman. Za byt platí 11.000 korun měsíčně, z čehož 8000 dostává formou dávky od státu. I on hledá jiné bydlení zatím marně hlavně kvůli kaucím. “Sociálka nám řekla, že nám dají papíry a dostaneme kauci, tak uvidíme,” doplnil Toman. Tvrdil, že má také problém najít si práci.

Byty nejsou

Sociální pracovníci obou obvodních radnic už situaci na ubytovnách zmapovali. Na střekovské ubytovně žije podle starostky Outlé asi 130 lidí. Až na dvacet nich mají trvalé bydliště v krajském městě. Obec jim bydlení nabídnout nemůže, byty nemá. “My řešíme intenzivně ubytování pro jednu nesvéprávnou osobu a musím říct, že i pro tu jednu osobu je velký problém najít ubytování,” uvedla Outlá. Mezi obyvateli ubytovny je i desítka seniorů, kteří žijí sami.

Kolem stovky lidí žije ve druhém objektu v Klíšské ulici. Podle místostarosty centrálního obvodu Karla Kariky (PRO!Ústí) 77 zdejších obyvatel má trvalý pobyt v Ústí. “Naše sociální pracovnice situaci zmonitorovaly, lidem budou k dispozici, aby jim poradily. Budeme se snažit zprostředkovat ubytování seniorům a matkám samoživitelkám,” řekl Karika.

Bydlení pro seniory

Obě radnice volají po výkupu ubytoven. Vlastníkem objektů je společnost CPI, která je pronajímala místní podnikatelce. “Mám oficiální informaci, že CPI bude budovu nabízet k prodeji a částka je pět milionů korun. Budeme žádat magistrát o uvolnění finančních prostředků na vykoupení tohoto objektu,” doplnila Outlá.

Podle ní by z ubytovny, která je považována za problémovou, mohlo vzniknout bydlení pro seniory. “Tím, že stárne populace, je tady spousta seniorů, kteří už dnes nedosáhnou na tržní nájemné, a tam by bylo možné vybudovat malometrážní byty,” řekla Outlá.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme