Lobbista Dalík má zítra nastoupit do vězení. Ale včera odletěl do zahraničí!

31. srpna 2016·Zprávy·Redakce

Lobbista Marek Dalík odletěl do zahraničí den před nástupem do vězení, kde si má odpykat čtyřletý trest! Dalík oznámil, že že měl naplánovanou cestu, o které předem informoval soudkyni.

“Ztratit se nechystám. Zítra jsem zpět,” napsal Dalík, obviněný kvůli kauze nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu, serveru Neovlivní.cz. Na to, že odletěl do zahraničí, se přišlo náhodou. Jeho fotografii na pražském letišti dnes zveřejnil na twitteru europoslanec Petr Ježek (ANO). 

Dalík vinu celou dobu odmítá a trest označil za nespravedlivý, protože podle něj nešlo o korupci, ale standardní provizní smlouvu, která nebyla určena pro něj. V případu prý figuroval jako prostředník slovenského lobisty a poradce premiéra Miroslava Výboha. Policisté vyšetřovali Dalíka na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr. Ten v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Soud Dalíka poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Neprokázalo se naopak, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády. Do vězení musí nastoupit nejpozději ve čtvrtek v 16:00. Jeho kauzou se ještě bude zabývat Nejvyšší soud (NS), kam podal dovolání. Další jednání před soudy však nemá vliv na odklad nástupu do výkonu trestu.

Lobbista Dalík musí nastoupit do vězení! A to nejpozději 1. září

Bývalý premiér Paroubek: Dalík by měl být popotahován za jiné lumpárny!

Zprávy - další články

Doporučujeme