Maďarského konzervativního politika zadrželi na gay party. Porušil protikoronavirová opatření

2. prosince 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Jozsef Szájer. Foto: Shutterstock

Maďarský europoslanec József Szájer (59) rezignoval na svou funkci poté, co jej v pátek belgická policie přistihla v centru Bruselu na nedovoleném večírku s dalšími 24 lidmi. Szájer je dlouhodobým členem pravicové strany Fidesz premiéra Viktora Orbána proslulé svou anti-lgbt rétorikou. Podle mnohých zdrojů ovšem mělo jít o sexuální večírek, kterého se účastnili pouze muži.

Maďarský politik József Szájer svou nedělní rezignaci původně vysvětloval “dlouhým obdobím reflexe” a tvrdil, že je pro něj práce v politice po třiceti letech “stále větší duševní zátěží”. Dodal také, že jeho rozhodnutí nemá žádnou souvislost se současným rozhodnutím maďarské vlády blokovat schválení unijního rozpočtu kvůli spojení peněz a vlády práva.

Brzy ovšem vyšlo najevo, že jeden ze zakladatelů konzervativní pravicové strany Fidesz, která vyzdvihuje hlavně tradiční křesťanské hodnoty, byl v pátek zadržen policií na ilegálním večírku uprostřed Bruselu. A nešlo jen tak o ledajakou party. Belgická média popisují večírek, jehož se účastnil i maďarský europoslanec, jako homsexuální orgie.

Divokou party nakonec přerušila policie kvůli protikoronavirovým opatřením. V Belgii je totiž kvůli pandemii možné pozvat si do bytu jen jednoho člověka za týden. Na večírku přitom mělo být zhruba 25 lidí – vedle europoslance měli být přítomni i někteří diplomaté. Účastníci dostali pokutu 250 eur (6500 korun), její organizátor pak trojnásobek.

Szájer přítomnost na ilegálním večírku přiznal, k jeho sexuálnímu zaměření se však zatím odmítl vyjadřovat.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme