Malá odstupovat nehodlá: Mé svědomí je čisté, řekla na tiskové konferenci

9. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) se na tiskové konferenci veřejně vyjádřila k nařčení z plagiátorství ve svých dvou diplomových pracích. „Asi jsem to trochu podcenila,“ uvedla Malá. K rezignaci důvod nevidí.

“Co se týče těch mně vytýkaných stran, kde jsem údajně měla opisovat, já jsem se na to dívala a nenašla jsem v té práci vlastně ani jednu stranu, která by byla shodná,” vyjádřila se ministryně spravedlnosti. “Ano, jsou tam velmi podobné některé odstavce,” přiznává Malá a argumentuje tím, že je to proto, protože jde o teoretickou část, která shrnuje literární rešerše. Přidává, že v té době byly dostupné jen omezené zdroje.

“Byla jsem v kontaktu s vedoucím mé diplomové práce. On tu práci analyzoval a sdělil mi, že podle něj je opravdu originální,” uvedla ministryně na svou obhajobu. Novinářům také sdělila, že jak práci s názvem Úprava rodičovských práv a povinností k nezletilému dítěti na dobu po rozvodu, tak práci Mikroklimatické podmínky v chovu králíků obhájila shodně za A.

“Pokud jsem udělala nějaké chyby, tak se za ně strašně omlouvám. Nikdo není neomylný,” prohlásila také ministryně a pokračovala: “S panem premiérem jsem o tom mluvila, vysvětlovala jsem mu tu situaci.”

Na dotaz, jestli nabídla svou funkci premiérovi k dispozici, odpověděla záporně. “Nenabídla. Opravdu si nemyslím, že je to na pořadu dne. Já jsem se nedopustila ničeho úmyslně,” tvrdila Malá.

Úsměvné divadlo

Předseda Pirátů Bartoš na sociální síti vystoupení Malé označil jako úsměvné divadlo. “Neumím si (ho) vysvětlit jinak než jako upocenou snahu zakrýt průšvihy vlády,” uvedl.

Zmínil další problémové ministry, průnik komunistů do státní správy výměnou za toleranci vlády či situaci kolem ministerstva zahraničí, které kvůli výhradám prezidenta Miloše Zemana vede spolu s resortem vnitra místo kandidáta sociální demokracie Miroslava Pocheho jeho stranický šéf Jan Hamáček.

Pospíšil míní, že Malá promarnila možnost včas odejít. “Místo toho opět obhajovala neobhajitelné. Ostuda pokračuje,” uvedl. Šéf poslanců Starostů a nezávislých Jan Farský v souvislosti s Malou hovořil o tom, že temné části historie mají jedno společné.

“Nejhorší věci dělají vždy lidé, kteří byli instalováni na místa, na která nestačí. A ví to o sobě. Z vděku a touhy udržet si v normální době nedosažitelnou pozici, jsou pak schopni čehokoliv,” uvedl.

Česká soda

Europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský pogratuloval ministryni k vystoupení, ve kterém se podle něj stala skvělou nástupkyní satirického pořadu České televize z 90. let Česká soda.

“Možná by to chtělo vzít lekce z logiky. Ta říká, že to, že dříve neexistovaly programy odhalující plagiát, neznamená, že bylo povoleno plagiovat,” konstatoval.

Bývalý šéf Akademie věd a někdejší kandidát na prezidenta Jiří Drahoš nechápe, jak může Malá tvrdit, že se ničeho nedopustila. “Co je plagiát dnes, bylo plagiátem i před patnácti lety. Opravdu má člověk s takovýmto kreditem zastávat post ministryně spravedlnosti?” napsal na Twitteru.

Etická komise

První diplomovou prací ministryně spravedlnosti Taťány Malé se bude kvůli podezření z plagiátorství zabývat etická komise Mendelovy univerzity v Brně. Vznikne také externí právní analýza případného dalšího postupu univerzity, řekl v pondělí ČTK mluvčí školy Filip Vrána. Etická komise má na projednání záležitosti měsíc. Právní analýzu univerzita dostane v řádu týdnů.

“V diplomové práci paní Malé jsou v literárním přehledu, který shrnuje poznatky o technologiích ustájení králíků a požadavcích na mikroklima, v určitých pasážích namísto originálních citací opsány parafráze citací z diplomové práce zpracované na podobné téma v roce 2003,” uvedla v pondělí rektorka univerzity Danuše Nerudová.

Internetová petice

Odvolání ministryně požaduje internetová petice, kterou v pondělí kolem 17:15 podepsalo přes 2500 lidí. Patří mezi ně i děkanky právnických fakult Masarykovy univerzity Markéta Selucká a Univerzity Palackého v Olomouci Zdenka Papoušková či členové legislativní rady Petr Bezouška, Stanislav Kadečka, Jan Wintr a Bohumil Havel. Malá radě předsedá.

“Nejde o účelové nařčení s cílem paní ministryni diskreditovat. Nejedná se ani o kampaň vůči hnutí, jehož jste předsedou, neboť takto bychom vystoupili vůči každému bez ohledu na politickou příslušnost,“stojí v textu dokumentu adresovaném Andreji Babišovi.

„Má-li být člověk garantem spravedlnosti v našem státě, spravovat resort, s nímž jsou spojovány určité hodnoty a ideály, musí být nejen dobrým manažerem, ale především bezúhonným člověkem,“ uvádí se v petici.

Zdroj: ČTK

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme