Máme video, jak masturbujete! Podvodné e-maily lákají z lidí peníze, varuje policie

24. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Policie v pondělí vydala varování, ve kterém upozorňuje na nový fenomén elektronické pošty. Lidem přicházejí podvodné e-maily, ve kterých se píše, že se neznámý pachatel naboural do vašeho systému a webkamery a získal choulostivé záběry a data. Svou oběť potom vydírá.

V pondělí ráno Policie České republiky zveřejnila na svých stránkách varování určené pro všechny uživatele internetu a internetové pošty. Učinila tak poté, co zaznamenala narůstající počet oznámení s velmi podobným scénářem.

“V poslední době se šíří vlny výhrůžných e-mailů, jejichž obsah se nepatrně obměňuje. Jedná se o fenomén, který se vyskytuje ve větším množství států po celém světě, v různých jazykových mutacích. Pisatelé sdělují příjemci, že přes webovou kameru notebooku získali choulostivé a citlivé informace. Následuje výhrůžka zveřejnění informací o uživateli a instrukce k uhrazení částky 250 dolarů v bitcoinech ve lhůtě 48 hodin (v této konkrétní vlně),” píše plk. Jaroslav Ibehej na oficiálním webu policie.

V e-mailech se často objevuje například informace o tom, že se útočníkům s pomocí nabourané webkamery podařilo natočit oběť při masturbaci. Podle policistů však původci e-mailů žádná data ani viedozáznamy ve skutečnosti nemají. Jde jim jen o to, aby jim vyděšený člověk uvěřil a peníze poslal.

“Policie ČR, jež tyto případy registruje, v důsledku další masivní vlny varuje všechny uživatele elektronické pošty, aby podezřelé e-maily neotvírali (smazali je, či označili jako spam), na uvedené, ani podobné e-maily nereagovali, a nic neplatili,” píše se v upozornění. Policisté rovněž vyzývají poškozené, kteří již peníze odeslali, aby se neprodleně obrátili na policii.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme