Marek Benda: Díky tweetu o knedlících a klobáse začala mít část politiků pocit, že prezident úplně nefunguje

25. října 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Marek Benda (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Čestmíra Strakatého byl poslanec z ODS Marek Benda. Jak hodnotí komunikaci Kanceláře prezidenta republiky a jeho mluvčího v posledních dnech? Budou ve vládě i zástupci SPD? Jaké úkoly má budoucí vláda před sebou, budou s PiratStan prosazovat manželství pro všechny? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Za celkovou situaci a chování médií může podle Bendy jak Kancelář prezidenta republiky, tak Zemanův mluvčí. “Úplným doražením byl ten tweet o knedlících a klobáse k obědu, kdy začala mít část politické sféry pocit, že pan prezident jako úplně nefunguje a současně jeho Kancelář vytváří neuvěřitelný dojem, že je všechno v úplné pohodě,” popisuje a dodává, že z toho důvodu si předseda Senátu Miloš Vystrčil nechal poslat zprávu z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). “Odpověď je velmi neuspokojivá. Říká, že pan prezident není schopen výkonu svého úřadu,” uvedl poslanec.

Poslanci se zdravotním stavem Zemana musí zabývat ještě před 8. listopadem

Ještě před 8. listopadem, kdy by se měla sejít nová Sněmovna, se musí znovu ke zdravotnímu stavu hlavy státu vrátit. “Potřebujeme nové stanovisko. Zdá se, že jsme ve výjimečném případu. Podle zprávy ÚVN není jasné, zda se v krátké době stav prezidenta zlepší, aby byl schopen výkonu,” říká Benda. Proto potřebují mít poslanci a senátoři jistotu ještě před samotnou schůzí. Pokud by Miloš Zeman nebyl schopný svou funkci vykonávat, museli by aktivovat článek 66. Poslanec také dodal, že tím určitě nikdo nechce vyvolávat pocit, že by chtěli narychlo zbavit hlavu státu úřadu. Pokud by k tomu přeci jen došlo, tak v ten moment by přešly určité pravomoci na předsedu vlády a podle Bendy současný i budoucí předseda dal jasně najevo, že kancléře Mynáře odvolají.

Koalice nechce ve vládě SPD

Není vůči předsedy SPD Tomia Okamury nefér, že když je lidé volili, tak je Koalice SPOLU hází “do koše”? “Klub SPOLU bude mít 71 poslanců a bude mít 3 místopředsedy. Klub SPD má dvacet, takže to prosím nevychází,” popisuje Benda a dodává, že zástupci opozice ve vládě budou, a to v podobě dvou zástupců hnutí ANO. “Přesto si myslím, že zástupci SPD mají být členy výboru. A to tolika, které zase vychází z hlediska nějakého principu poměrného zastoupení,” uvedl.

Na co se nová vláda soustředí jako první

Nejprve si nová vláda bude mapovat terén. Zabývat se musí covidovou situací, rozpočtem, zvyšováním cen, inflací a dramatickým zvyšováním cen energií. “Celou dobu jsme se pokoušeli vládě navrhovat lepší a chytřejší řešení. Ukazuje se, že za ten rok a půl se téměř nepoučila,” popisuje poslanec z ODS.

Manželství pro všechny

Pirátská strana prosazuje manželství pro všechny, přesto si Benda myslí, že s koalicí SPOLU se na tomto návrhu neshodnou. “Buďme realisté, registrované partnerství nikdo nezruší ,”říká. “Po volbách vždycky uzavíráte nějaké kompromisy a musí se najít ten společný průsečík,” dodává.

Poslechněte si celý rozhovor:


Zprávy - další články

Doporučujeme