Marian Jurečka: Na zásadních věcech se s PirSTAN shodujeme

16. října 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. (Foto: Frekvence 1)

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v našem Press klubu hovořil například o krachu Bohemia Energy, o plánovaných změnách, rozdělení vládních křesel, nebo se vyjádřil ke spekulacím ohledně nového resortu.

Krach Bohemia Energy

Z důvodu krachu Bohemia Energy, bude muset vláda reagovat na stále rostoucí ceny“Je to opravdu vážný problém. Vláda by měla dělat adekvátní kroky. Usilovat o snížení sazby DPH, zvážit možnosti slevy na poplatníka nebo na děti, a pak využití voucherů. To jsou krátkodobá a rychlá řešení, která se dají dělat operativně v řádu týdnů. Střední a dlouhodobá řešení jsou však ta, která znamenají, že peníze, které získává stát z cen vysokých emisních povolenek, měl už letos vracet domácnostem a firmám. Aby dokázaly dělat zateplení, energetické úspory, bateriové systémy, tepelná čerpadla… Stát peníze z povolenek nemá prošustrovat, ale má je vrátit,” říká předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a dodává, že předpokládá, že v horizontu příštích 12ti měsíců dojde k postupnému poklesu tohoto enormního nárůstu.

SPOLU a PirSTAN se shodují, kam chtějí směřovat

Ve středu proběhla první schůzka s koaličním partnerem PirSTAN. “Ohodnotil bych ji jako přátelskou. Asi dvě hodiny jsme seděli s našimi partnery a myslím si, že je velká šance, že se společně dohodneme. Vytyčili jsme si jasný cíl, že 8. listopadu, kdy bude ustanovující schůze Poslanecké sněmovny, bychom chtěli mít koaliční smlouvu a mohli ji ten den podepsat,” popisuje Jurečka průběh schůze. Pětičlenná koalice tu ještě nebyla a je možné, že volič Pirátů nikdy nechtěl jít do koalice se SPOLU a naopak. “Když se podíváme na naše programy, koalice SPOLU a koalice PirSTAN, nejsou v nich věci, které chceme realizovat v příštích čtyřech letech a byly by naprostým protipólem. Na zásadních věcech se shodujeme, ať už je to otázka, kam Česká republika patří, kam směřujeme, snižování schodku státního rozpočtu…” ujišťuje Marian Jurečka.

K rozdělení vládních křesel se zatím vyjadřovat nechtějí

Nikdo zatím nechtěl komentovat rozdělení, tedy kolik by která koalice měla dostat vládních křesel. “Jednání chceme vést tak, že věci, které jsou v diskuzi, tak je chceme projednat a nahlas říkat jen to, co je už relevantní. Dnes jsme se skutečně setkali poprvé, řekli jsme si základní věci a příště budeme jednat zase v úterý. Věřím, že během čtrnácti dnů dospějeme k dohodě, jak bude vláda rozdělena a dospějeme i k tomu, kteří lidé budou na rezortech konkrétně fungovat jako ministři,říká předseda KDU-ČSL.

Místo nového resortu bude jeden nový člověk

O kandidátovi na post ministra zemědělství se zatím nespekuluje jinak, než že by se ho měl ujmout právě sám Marian Jurečka. “České zemědělství v některých oblastech na tom není vůbec špatně. Umíme kvalitní špičkovou produkci mléka, hovězího masa, atd. Problémy se týkají chovu vepřového a drůbežího masa. Prostor pro velký posun je v životním prostředí a velkou hrozbou je inflace,” konstatuje Jurečka. Na domněnky, které si lidé utvářejí na základě nepotvrzených zpráv z médií ohledně zavedení nového ministerstva digitalizace reagoval tak, že koalice SPOLU rozhodně nemá ambice zavádět nový resort, ale mají ambice, aby byl člověk, který veškerou agendu, která se týká IT ve státní správě, bude schopen řídit a korigovat. “Český daňový poplatník bohužel prodělává peníze na tom, že jednotlivé státní rezorty nejsou schopny, se na agendách domlouvat, nakupovat společně systémy, licence… Není to o tom, že by tu byly obrovské výdaje na nový resort, nový barák, ale pouze na to, že tu bude někdo, kdo bude mít za to zodpovědnost a bude tyto věci lépe řídit a koordinovat. Dejte nám čtyři týdny a my přijdeme s jasným závěrem,” ujišťuje předseda.

Hlavní změny, na které je čas

Jedním z hlavních sloganů koalice SPOLU byl, že je čas na změnu. Ty nejhlavnější změny nám Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL prozradil v samotném závěru našeho Press klubu. “Ta první změna by měla vést k tomu, aby politika byla slušná. Abychom proti sobě nestavěli mladé vůči starším, lidi z vesnic proti těm, kteří jsou z měst… Pak také hlavně co se týče praktických věcí: Zastavit tempo zadlužování České republiky, řešit problémy, které se týkají důchodové reformy, aktivně řešit problémy životního prostředí, dotáhnout změny fungování školství, větší důraz na duální vzdělávání a podpora rodičů pracujících rodin, tedy nižší daně, částečné úvazky a možnost skloubit práci a rodičovství.”

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme