Marian Jurečka: V ČR leží zhruba 250 tisíc vakcín, které byly dovezeny už před týdnem a nebyly vyočkovány. To je obrovské fatální selhání

18. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka (Foto: Frekvence 1)

V posledních dnech vláda nepřetržitě jedná s hejtmany a opozicí o finální podobě pandemického zákona a dalších krocích, které je potřeba v boji proti covidu-19 udělat. Jak to vidí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka? Daří se jim lépe komunikovat s vládou? Jaký má názor na vakcíny, které leží u ledu už týden? To prozradil pro Frekvenci 1.

“Řešíme teď jakým způsobem se upraví pandemický zákon, jaké budou další kroky ke zlepšení boje s pandemií. Takže si myslím, že konečně nám opravdu vláda naslouchá. Já ten pocit mám zatím dobrý, a kéž by se to podařilo udržet, aby to bylo ku prospěchu nás všech,” popsal aktuální situaci před večerním jednání vlády předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Důležitý je podle něj i tzv. odškodňovací zákon. “Daleko více by měl objektivně zohledňoval tu úhradu a pomoc těm firmám, kterým bylo omezeno podnikání,” uvádí. “Měli bychom pomoci těm lidem, kteří stojí před obrovským dilematem. Jestli mají padnout do dluhové pasti a nemít z čeho platit účty, popřípadě výdaje svých domácností, aby se jim ta situace lépe zvládala,” dodal předseda.

Vakcíny dorazily, ale leží ladem

Ve středu odpoledne dostal předseda lidovců zprávu, že vakcíny, které dorazily více než před týdnem do České republiky (ČR), leží někde u ledu a vůbec se do očkovacích center nedostaly. “Leží tady zhruba 250 tisíc vakcín, které byly dovezeny do ČR už více než před týdnem a nebyly vyočkovány,” řekl Jurečka.

“Leží někde v tom distribučním řetězci, ale rozhodně nedoputovaly do očkovacích center, k praktikům, kteří už dávno mohli očkovat, to je prostě obrovské fatální selhání, doplnil.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme