Marta Kubišová: Odpustím klidně, ale nikdy nezapomenu. Hlídám si, aby se tyhle lidi nedostali do mé blízkosti

17. listopadu 2021·Zprávy·Barbora Turková

Marta Kubišová (Zdroj: ČTK)

Dnes slaví Česká republika 32 let od Sametové revoluce. Jedná se o den, kdy v naší zemi spadla železná opona a výrazně se začaly opět přepisovat dějiny. Všichni toužili po svobodě a demokracii. Teď ji tady máme. Symbolem Sametové revoluce je zpěvačka Marta Kubišová.

Frekvence 1 se připojí k dalším médiím a dnes přesně v 17 hodin a 11 minut zahraje písničku Modlitba pro Martu. “Moc mě to těší a v mysli to beru jako velké kaskadérství, co se mi povedlo ne teda 17. listopadu, ale 21. listopadu při manifestaci, tak si říkám, že jsem se zasloužila o dobrý čin,” říká Marta Kubišová; zpěvačka, ale také signatářka a mluvčí Charty 77 a jedna z tváří listopadu 1989. Na Národní třídě píseň dnes zazpívá živě Jana Kirschner. Na tuto akci ale Kubišová nedorazí. “Letošní listopad si užívám jako penzista. Pan profesor Neužil mě zakázal hromadné akce. V září a říjnu jsem něco moderovala, ale jen, když byl moderátor a kameraman. Ale asi pět akcí jsem musela odřeknout, protože to byla velká akce,” popisuje zpěvačka, která tak většinu času tráví doma.

Budoucnost vidím optimisticky

Zpěvačka nicméně nekouká na současnou dobu negativně, naopak snaží se koukat optimisticky. “S volbami to vypadá zatím dobře, i když všichni říkají, že pět subjektů ve vládě bude problematické, ale uvidíme. Já se zatím vezu na vlně optimismu,” říká Kubišová, které hlavně lituje vládu, která přišla hned po listopadu ´89. “Spousta lidí se mě ptala, jak je možné, že Havel nechal ve vládě komunisty? Říkala jsem, že to nejde. Když už jsme jednou říkali, že nejsme jako oni, tak je nemůžeme věšet, jako to třeba dělali v Maďarsku. Ale to, že nám vydrželi skoro 31 let, to je umění,” vysvětluje Kubišová, která říká, že nová vláda se ke všemu bude muset mnohem chápavěji.

Mám pocit, že je to partička, která by za sebou chtěla nechávat věci vyřešené, co nejvíce to jde. Hodně mi ale vadí,  když zapnu televizi, tak vidím, že tam, kde skončila válka před devíti měsíci je teď znova. Hodí se tyhle zprávy do 21. století?,” ptá se zpěvačka s tím, že situaci v Bělorusku nebo v Arménii naše vláda sice nevyřeší. Podle ní je to hlavně v lidech, kteří si volí svoje lídry.

Současná situace je procitnutí

Sama nedovede moc říct, jak se Česká republika od dob Sametové revoluce změnila. “Vždycky jsem na to koukala z pohledu jeviště a moderátorky pořadu o zvířatech. Neměla jsem ale čas sledovat zprávy tak, jak je sleduju od začátku covidu. Lidé si ale uvědomili, že si žili v rozmařilosti. Už ale neví, kolik se spaluje potravin a místo toho, aby se peníze z toho věnovali méně vyspělým státům. Je to procitnutí do úplně jiného století a uvědomění si, že svět ještě nebyl zralý,” naráží Kubišová na dobu, která je poslední rok a půl.

Je to tristní a je to nápor na všechny. Vypadá to tak, že by člověk uvěřil spekulacím, které kolují po internetu. Já naštěstí na žádné sociální sítí nejsem, takže si ty nesmysly číst nemůžu, ani po tom netoužím,” říká zpěvačka a dodává, že pak jenom žasne, co mohou napáchat sociální sítě. Nevím, jestli je v nám dneska tolik naděje, abychom věřili tomu, za co jsme bojovali v roce ´89. Nikdo nevěděl, co je demokracie. Ale, když vidím, že by si neočkování měli přišít hvězdu, tak to už mi přijde hodně přes čáru,” říká Kubišová a myslí si, že je nutné se dnes věnovat i otázkám, co trápí mladé lidi.

Hlavně pravda by měla zvítězit

Zpěvačka byla v době komunismu zakázaná, ale paradoxně říká, že shoda okolností jí nasměrovala na její pěveckou kariéru. “V roce 1959 mě nepustili ani k přijímačkám na vysokou školu. Šli jsme pracovat od skláren, ale pak mi poradili, abych dala výpověď. Maminka mě kupodivu nepřerazila, ale našla mi v Literárních novinách konkurz do divadla. Zákaz jít na vysokou mě nasměroval jít úplně někam jinam,” vzpomíná Kubišová, která do té doby zpívala jen amatérsky.

Když jí zakázali podruhé, tak zpěvačka se mohla začít věnovat rodině a hlavně vysněnému dítěti. “To mi dodalo strašnou sílu a bylo mi to úplně jedno, že nezpívám. Komunisti mi vlastně pomohli, ale to neví, že si vychovali největšího nepřítele, protože jsem mohla podepsat Chartu a 13 měsíců jsem byla její mluvčí. Zkrátka všechno zlé je pro něco dobré,” vzpomíná zpěvačka. Ale zároveň říká, že odpouští, ale nikdy nezapomene. “Znamená to, že si hlídám, aby se tyhle lidi nedostali do mé blízkosti, což doufám, že se nestane,” říká Marta Kubišová. Mladí lidé by neměli spoléhat na staré veterány, ale měli by dbát na tu pravdu. “Hlavně pravda by měla zvítězit a nenechat se ukecat demagogickými řečmi. Je důležité to rozkrývat a hledat tu pravdu,” říká zpěvačka, která potvrdila i to, že už koncertovat nebude.

Poslechněte si rozhovor 


Zprávy - další články

Doporučujeme