Martin Kuba: Je to trochu selhání vlády. Nelze se tvářit, že zrušíme nouzový stav a situace se vyřeší

12. února 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Luděk Staněk

Novým jihočeským hejtmanem se 3. listopadu 2020 stal občanský demokrat Martin Kuba. Na ustavujícím povolebním zasedání jej podpořilo 30 zastupitelů z 55. Foto: ČTK

Nouzový stav panuje v České republice již řadu měsíců, poprvé od začátku pandemie ale jeho další prodloužení neprošlo sněmovnou a v neděli 14. února by měl proto skončit. Velká část zodpovědnosti za boj s pandemií se tím přenesla na hejtmany. Pro Frekvenci 1 se v pořadu Press klub k aktuální situaci vyjádřil jihočeský hejtman Martin Kuba. "Ty pravomoci jsou úplně jiné, nemáme nástroje. Ale my budeme muset být nakonec ti, kdo to vyřeší," nechal se slyšet. 

Martin Kuba považuje čtvrteční vyhrocené jednání za selhání politiků. “Pro mě je to především trochu selhání vlády, která dlouhodobě není schopná se dohodnut s opozicí na systému řízení téhle pandemické krize. Je fakt, že je to krizová situace, která vyžaduje krizové řízení, která vyžaduje trochu přibrzdit v politických ambicích a to jak na straně opozice, tak na straně koalice, a přijít s nějakým racionálním řešením,” uvedl v Press klubu s Luďkem Staňkem.

“To je mimochodem to, po čem my jsme dneska volali dneska jako hejtmané poměrně napříč politickým spektrem. Ta dohoda nám prostě chybí,” uvedl ve čtvrtek večer v době hlasování ve sněmovně.

Konečná zodpovědnost padne na hejtmany

Neprodloužením nouzového stavu se podle Kuby situace zkomplikovala hlavně pro hejtmany. “Nejde se tvářit, že zrušíme nouzový stav a ta situace se vyřeší. Ta situace se bude muset řešit na úrovni krajů a já bych tedy velmi varoval poslance, aby si mysleli, že to, co může dělat vláda, může dělat hejtman na úrovni svého kraje. Ty pravomoci jsou samozřejmě úplně jiné a ty nástroje my zdaleka nemáme. Vyhlašování stavu nebezpečí je něco úplně jiného. My bohužel nejsme v pozici poslanců, ať už vládních, nebo opozičních, kteří si mohou dneska dovolit hlasovat tak nebo onak a spokojeně odejít domů. My budeme muset být nakonec ti, kteří to budou muset vyřešit veškerou právní a ekonomickou odpovědností. A to je trochu jiný příběh,” okomentoval situaci Kuba.

Nouzový stav se stal symbolem

Nouzový stav se podle Kuby stal jakýmsi politickým symbolem, o který se bojuje, aniž by mu politici dlouhodobě dávali roli, jakou skutečně má. “Ten nouzový stav je totiž určitý právní rámec, který vám umožňuje něco dělat. Ale tak, jak se u nás pandemie řídí a jak vláda velmi špatně komunikuje, jak lidem nevysvětluje, co se dělá a proč se dělá, tak se stalo v podstatě to, že lidé mají nouzový stav spojený s tím, že co všechno se dělá špatně, je na základě toho, že vláda má nouzový stav a může si to dovolit,” je hejtman přesvědčený.

Současné debaty kolem nouzového stavu podle Kuby ovládly zbytečně silné emoce. “Z nouzového stavu se stal symbol, u kterého mají lidé pocit, že když zítra skončí, tak se najednou vrátí život do normálu, všichni budou moct chodit do restaurací a do škol, a ten nouzový stav se stal podle mého politickým symbolem, místo aby se mu přisoudila role, kterou opravdu má, že je to nějaký právní rámec,” uvedl politik.

Dlouhodobá neschopnost

Vláda by se podle něj měla především dohodnout s opozicí a ideálně najít třeba trochu méně restriktivní právní rámec, který by méně zasahovat do svobod lidí a nutil vládu opatření doprovázet vhodnými kompenzacemi.

“Tahle dlouhodobá neschopnost popsat ten institut a mluvit o něm tak, jakou má pozici, ta je podle mě velmi nešťastná a nakonec dospěla do toho, co se děje,” je Kuba přesvědčen.

Poslechněte si celý rozhovor:


Zprávy - další články

Doporučujeme