Mateřská dovolená není dovolená! Vláda projedná návrh na změnu pojmu

23. července 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Poslanec ANO Aleš Juchelka předložil Sněmovně návrh, kterým chce symbolicky vyjádřit uznání rodičům. Chce totiž upravit název pro mateřskou dovolenou, protože se nejedná o odpočinek.

Poslaneckým návrh zatím podepsalo čtyřicet zákonodárců, všichni mužského pohlaví, a bude se jím zabývat vláda. “Péče o dítě není žádná dovolená, tedy čas odpočinku mezi prací, ale je to pro každou matku či otce tvrdá dřina. Názvosloví neodpovídá tomu, co si pod pojmem dovolená představujeme,” uvedl pro server iDNES.cz Juchelka, jenž změnu názvu považuje za první krok k uznání důležitosti péče o děti a rodinu.

To, že návrh podepsali jenom muži, má podle Juchelky své opodstatnění. “Je to takhle schválně, abychom ukázali, že si mužská část populace nemyslí, že by o děti měly pečovat pouze ženy, ale že si to uvědomují i muži. Proto jsem poprosil jenom kolegy poslance,” vysvětlil poslanec.

S jeho návrhem souhlasí téměř všichni poslanci napříč politickým spektrem. “Celodenní péče o dítě se rozhodně za dovolenou považovat nedá. Už jen tím, že se bude používat přesnější pojmenování, se pečujícím rodičům dostane většího uznání za tuto potřebnou činnost,” uvedla poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Výhrady k návrhu mají však ministerstva, podle kterých je to zcela zbytečné. Ministerstvo páce a sociálních věcí argumentuje tím, že mateřská dovolená je zařazena mezi tzv. překážky v práci, to znamená, že se nejedná o dovolenou či dobu na zotavení. Podle ministryně financí Aleny Schillerové, jež rovněž vyjádřila svůj negativní postoj ke změně zákona, by se navíc pojmy musely měnit také v podzákonných právních předpisech, které nemohou být upraveny prostřednictvím zákona.

Ministerstvo spravedlnosti sice souhlasí s tvrzením, že pojem mateřská dovolená není plně adekvátní, ale změna terminologie by vedla k přepracování řady zákonů, které označuje za zbytečné.

Juchelkovým návrhem se vláda bude zabývat v úterý.

Zprávy - další články

Doporučujeme