V nemocnici v Karlových Varech přijali dívenku, matka asi zablokovala babybox

26. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Babybox, Zdroj: ČTK

Do karlovarské nemocnice v úterý ráno dvě ženy přinesly novorozenou holčičku, kterou jim podle nich předala u zdejšího babyboxu matka dítěte. Novorozeně je zdravé. Babybox krátce předtím někdo otevřel a zase zavřel. Podruhé už jeho dvířka otevřít nelze, neuvolní-li je personál nemocnice. ČTK to oznámil zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Holčičku počítá mezi děti odložené do babyboxů.

Po zablokování dvířek babyboxu podle Hesse nastaly dvě varianty. “Maminka s ženským doprovodem, tedy ve dvou, donesly statečně děťátko na dětské oddělení a předaly je zdravotním sestrám. Nebo – předala je dvěma ženám procházejícím kolem babyboxu a ty děťátko donesly do nemocnice samy. Tahle varianta mi připadá nevěrohodná, ale zdravotnímu personálu tvrdily, že je o tu službu požádala maminka děťátka,” popsal.

Mluvčí nemocnice Vladislav Podracký řekl ČTK, že žena zřejmě zaváhala a box se po 20 vteřinách samočinně uzavřel. Dítě bylo podle mluvčího čerstvě narozené, podchlazené, vážilo 2,25 kg a bylo umístěno na novorozeneckou jednotku intenzivní péče.

Novorozeně bylo podle Hese zabalené jen v dece, zdravotní sestřičky ho tak musely zahřívat. Holčička dostala jméno Vendulka, je 187. dítětem z babyboxu v Česku a druhým v Karlových Varech. Z dětí odložených v těchto schránkách bylo dosud 106 dívek a 81 chlapců.

Babyboxů nyní v Česku funguje 76, první se otevřel v roce 2005. Jsou to v podstatě novorozenecké inkubátory. Ve chvíli, kdy je do schránky dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál.

Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Mají i kritiky, kteří tvrdí, že babyboxy odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Zprávy - další články

Doporučujeme