Mayová utrpěla porážku, parlament její brexitovou dohodu nechce

14. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

shutterstock

Britská Dolní sněmovna ve čtvrtek odmítla podpořit premiérku Theresu Mayovou v její snaze upravit v brexitové dohodě podmínky takzvané irské pojistky. Na dohodě včetně pojistky se Mayová už dříve dohodla s Evropskou unií, britský parlament ale dokument na konci ledna odmítl a premiérka se teď snaží ujednání s EU pozměnit. Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn k dnešnímu hlasování poznamenal, že Mayová nemá v parlamentu pro svůj plán většinu.

Hlasování o usnesení média označovala jako symbolické, které poslouží Mayové jako utvrzení v tom, aby dále usilovala o změny podmínek irské pojistky. Dnešní porážka je ale pro ni nepříjemná, a to i vzhledem k tomu, že se premiérka snaží unii ukázat, že její aktuální strategie má v dolní komoře parlamentu podporu stabilní většiny.

Usnesení podpořilo 258 zákonodárců, proti jich bylo 303. Ještě před hlasováním kritizovali usnesení euroskeptičtí zákonodárci ze skupiny European Research Group (ERG).

Vadila jim pasáž o podpoře stanovisek, která vyjádřila Dolní sněmovna 29. ledna. Poslanci se totiž tehdy vedle odmítnutí takzvané irské pojistky zároveň postavili proti brexitu bez dohody. Zákonodárci z ERG se nakonec rozhodli, že se dnes hlasování zdrží.

Parlament dnes také odmítl návrh opozice, aby se do 27. února hlasovalo o upravené brexitové dohodě. Zamítl i návrh Skotské národní strany (SNP), která žádá tříměsíční odklad termínu vystoupení Británie z Evropské unie. O návrhu, aby vláda předložila analýzu dopadu brexitu bez dohody na podnikání a obchod se nakonec nehlasovalo, protože jeho autorka ho stáhla.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme