Média spekulují o Zaorálkovi jako novém ministru kultury

21. srpna 2019·Zprávy·Karolína Stránská

čtk

Novým ministrem kultury by se podle serverů Seznam Zprávy a Novinky.cz mohl stát někdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Nynější předseda sněmovního zahraničního výboru na dotaz ČTK, zda by do vlády vstoupil, neodpověděl. Zaorálka vnímá jako dobrého kandidáta poslanec ČSSD Jan Birke, který ČTK řekl, že sám nabídku na tuto pozici nedostal.

Server Seznam Zprávy s odvoláním na zdroje z Lidového domu napsal, že Zaorálek je v užším výběru předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Podle Novinek.cz bývalý ministr zahraničí, který dříve vstup do vlády vedené Andrejem Babišem (ANO) odmítal, na nabídku kývl. Na prosbu ČTK o vyjádření Zaorálek nereagoval.

V minulosti se objevily spekulace o tom, že by se ministrem kultury mohl stát i Birke. Poslanec a náchodský starosta dnes ČTK řekl, že takovou nabídku nedostal. S Hamáčkem hovořil telefonicky pouze o podpoře, kterou jako předseda ČSSD může očekávat před pátečním jednáním předsednictva strany, na kterém část straníků chce jednat o jeho odvolání. Hradecká ČSSD, kterou Birke reprezentuje, stále za Hamáčkem stojí a chce, aby sociální demokraté ve vládě pokračovali.

Zaorálek by podle Birkeho byl dobrým ministrem kultury. “Kdyby na to přistoupil a kdyby to byl Luboš Zaorálek, tak Luboš Zaorálek má přeci všechny věci, které je třeba splňovat. Je jazykově vybavený, je známý v zahraničí, je bývalý ministr zahraničních věcí. Zvládnul resort podstatně větší, než je ministerstvo kultury, má s tím zkušenosti. Je to silný člověk, silný hráč,” řekl Birke ČTK s tím, že ale neví, jak se exministr zahraničí k případné nabídce postaví.

ČSSD hledá nového kandidáta na ministra kultury poté, co se v pondělí místopředseda strany Michal Šmarda rozhodl kandidatury vzdát. Šmardu na konci května na žádost ČSSD oficiálně navrhl do funkce Babiš. Zeman ale návrhu nevyhověl a minulý týden oznámil, že Šmardu považuje za nekompetentního, ačkoli podle ústavy prezident nemá hodnotit odbornost jednotlivých ministrů. Babiš, který předtím Šmardu několikrát podpořil, se po Zemanovu vyjádření připojil ke kritice sociálnědemokratického kandidáta.

Zprávy - další články

Doporučujeme