Medvídci z oblečení obětí koronaviru: Mexičanka pomáhá šitím neobvyklých hraček truchlicím rodinám

13. ledna 2021·Zprávy·ČTK

Zdroj fotky: Twitter

Mexičanka Eréndira Guerrerová přišla s netradičním způsobem, jak pomoci rodinám obětí covidu-19, které kvůli restrikcím neměly možnost se před smrtí rozloučit se svými nejbližšími. V malé domácí dílně šije medvídky a jako materiál používá oblíbené oblečení zesnulých. Podle ní příbuzným pomáhají se alespoň zprostředkovaně rozloučit s těmi, jež koronavirus připravil o život.

Guerrerová žije v mexickém městě Ciudad Juárez u hranic s USA, které se potýká s obrovskou mírou násilí spojeného zejména s drogami. Se šitím vzpomínkových medvídků proto začala už před lety, kdy rodinám zabitých lidí tímto způsobem poskytla možnost se s jejich náhlou smrtí vyrovnat. Pandemie koronaviru ji ale přivedla obrovské množství nových zákazníků.

“Kvůli covidu-19 visí spousta lidí ve vzduchoprázdnu, protože nemohla říci svým rodinným příslušníkům sbohem. Potřebují ten kruh uzavřít. A medvídci jim v tom pomáhají,” říká Guerrerová, která takových medvídků ušila už přes dvě stovky.

Zakázka většinou probíhá tak, že příbuzní přinesou oblíbený kus oblečení zesnulého člověka a v dílně z něj pak za třicet dolarů (650 korun) vznikne obdoba plyšáka. Například Araceli Ramírezová donesla oblíbené tričko svého otce, který před několika měsíci náhle podlehl covidu-19, a nyní si odnáší hotovou zakázku. “Můžu na toho medvěda mluvit, říct mu to, co jsem nestihla a připadá mi, že (otec) je tu pořád se mnou,” vysvětluje.

Zprávy - další články

Doporučujeme