Merkelové se podle německého tisku nepodařilo získat Čechy!

26. srpna 2016·Zprávy·Luboš Procházka

Kancléřce Angele Merkelové se podle německých médií nepodařilo při čtvrteční návštěvě Prahy získat české politiky na svou stranu v migrační krizi. Média si všímají demonstrací proti kancléřce a toho, že Merkelová se na jednotlivých zastávkách své cesty po české metropoli setkávala s pískotem.

“Zklamání pro Angelu Merkelovou: Při své návštěvě Prahy se kancléřce nepodařilo přimět Česko k tomu, aby podpořilo závazné kvóty pro rozdělování uprchlíků v EU,” uvedl svůj článek o cestě Merkelové do Česka server Spiegel Online.

Ve stejném duchu informuje o návštěvě kancléřky i deník Die Welt. “Kancléřce Angele Merkelové se při návštěvě Prahy nepodařilo získat českou vládu pro svou uprchlickou politiku. Středolevý kabinet trvá na svém odporu vůči evropským kvótám pro přijímání žadatelů o ochranu,” napsal list.

“Cesta kancléřky Merkelové po východních zemích EU nebude korunována úspěchem. Ve své uprchlické politice zůstává izolována,” komentuje čtvrteční cestu Merkelové do Prahy, ale i plánované dnešní jednání se státy visegradské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) ve Varšavě deník Schwäbische Zeitung.

“To, že by Východoevropané opustili svůj odmítavý postoj (k přijímání běženců), se nedalo očekávat. Německo (pro ně) sice je nejdůležitější obchodní partner, ale dokud se odpůrci společného řešení nebudou muset bát skutečně účinných sankcí, jako je odebrání hlasovacích práv (v EU) nebo podpůrných fondů, jen málo se toho změní,” napsal list Schwäbische Zeitung.

Média si také všímají demonstrací proti Merkelové v Praze. Die Welt vypočítává, že odpůrci imigrace svolali celkem šest protestních shromáždění, mimo jiné i před sídlem vlády, kde kancléřka jednala s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Všímá si také toho, že demonstranti německy volali “Merkel muss weg” (Merkelová musí pryč).

Protesty proti kancléřce zaznamenala i další německá média. Deník Tagesspiegel svůj článek o cestě Merkelové do Prahy uvádí titulkem “Pískot pro kancléřku” .

Nejčtenější německý list Bild vyzdvihl z návštěvy Merkelové moment, kdy neznámý muž chtěl najet do kolony s kancléřkou, která mířila k úřadu vlády. List hovoří o “šokujícím momentu”, připomíná ale i vyjádření české policie, že Merkelová nebyla v ohrožení.

Fandíte německé kancléřce nebo ne? Hlasujte v anketě!

Zprávy - další články

Doporučujeme