Meteorologové vydali výstrahu: Hrozí silný vítr a náledí, místy napadne až 15 cm sněhu

19. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Ilustrační foto. (Zdroj: ČTK)

Ve středu ráno se může na silnicích a chodnících v Česku tvořit náledí. Český hydrometeorologický ústav ve výstraze upozorňuje na možné problémy v dopravě v devíti krajích republiky, problémy by se měly vyhnout západním a středním Čechám. Meteorologové rovněž upozornili, že v úterý odpoledne může na severu Čech napadnout pět až 15 centimetrů mokrého sněhu, což může způsobit problémy v dopravě i dodávkách elektřiny. Stupeň nebezpečí označil ČHMÚ jako nízký.

Výstraha před středečním náledím platí od půlnoci do 10:00 a týká se Jihočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského, Moravskoslezského kraje a Vysočiny. Řidiči a chodci by měli být opatrní.

Během úterního odpoledne a večera může v Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji napadnout místy až 15 centimetrů mokrého sněhu. Meteorologové upozorňují na možné komplikace v dopravě a zásobování. Větve stromů se mohou pod tíhou mokrého sněhu lámat, možné jsou i výpadky dodávek elektřiny. Řidiči nemají při cestách do hor zapomínat na sněhové řetězy.

V závětří Jizerských hor může od noci do středečního dopoledne foukat silný vítr, jehož rychlost může dosáhnout až 65 kilometrů za hodinu.

Sněžení provázené větrem působilo v Česku problémy také minulý týden. Silničáři kvůli němu museli uzavřít několik silnic. V Libereckém kraji sněžilo i v noci na dnešek, na hlavních silnicích tam leží zbytky rozbředlého sněhu. V noci připadlo do deseti centimetrů sněhu, na horách až 20 centimetrů.

Zprávy - další články

Doporučujeme