Michael Kocáb: Nejsem urputný kandidát na prezidenta, ale už jsem se nemohl dívat na to, co Miloš Zeman udělal

7. května 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Romana Navarová

Hudebník Michael Kocáb. (Foto: Frekvence 1)

Hudební skladatel a politik Michael Kocáb na konci dubna připustil, že se zapojí do boje o prezidentské křeslo. Spíše než vlastní ambice ho ale ke kandidatuře podle jeho slov dovedla nespokojenost se současným vedením státu. "Už jsem se nemohl dívat na to, co Miloš Zeman udělal, jakým způsobem hodil vidle do naší oficiální státní politiky," uvedl v rozhovoru s Romanou Navarovou na Frekvenci 1.

Hudební skladatel a bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb sleduje události posledních dní takřka se zatajeným dechem.“Bondovky jsou proti tomu hadr, co se tady teď děje,”nechal se slyšet v pořadu Press klub s Romanou Navarovou na Frekvenci 1.

Se státní svrchovaností se nekšeftuje

V souvislosti s údajnými důvody cesty Jana Hamáčka do Moskvy by byl ale Kocáb se soudy raději zdrženlivý. “Se státní svrchovaností se nekšeftuje. Takže já chci věřit tomu, že to Jan Hamáček neudělal. I když na druhou stranu s Jankem Kroupou mám tu zkušenost, že on většinou nevystřelí nic, na co by neměl pevné důkazy,” uvedl.

Dokud nebude celá záležitost náležitě vyšetřena, ctí presumpci ministrovy neviny. “To, z čeho je Hamáček podezírán, je tak závažné, že kdybychom tomu dali za pravdu a pak se to neprokázalo, tak je to dehonestace obrovských rozměrů. Kdyby k tomu skutečně došlo, tak je to vlastizrada jak řemen, která přesahuje dokonce i ten krok Miloše Zemana, o kterém se ptáme, zda je velezrádný,” uvedl s odkazem na prezidentovy výroky o výbuších ve Vrběticích.

Kvůli slovům hlavy státu založil Kocáb s právničkou Hanou Kordovou Marvanovou a filosofem Václavem Němcem petici, která vyzývá Senát k podání ústavní žaloby na prezidenta za velezradu. Tu dosud podepsalo přes 22 tisíc lidí.

Prezidentská kandidatura

V rozhovoru pro idnes.cz se bývalý ministr před pár dny svěřil, že by se rád zapojil do boje o prezidentské křeslo. Spíš než o vnitřní motivace jde ale podle něj o reakci na aktuální dění. “Já nejsem žádný urputný kandidát na post prezidenta. Já jsem tomu novináři odpověděl, on mě do toho do určité míry vheveroval, že za této situace bych do toho šel,”popsal okolnosti, za jakých vyjádření vzniklo.

“Já už jsem se nemohl dívat na to, co Miloš Zeman udělal, jakým způsobem hodil vidle do oficiální státní politiky a do obrovského konfliktu, který se rozhořel mezi naší zemí a Ruskou federací, kdy žádáme naše spojence o projev solidarity, kdy naše pozice je jednoznačná, opírá se o stanoviska našich tajných služeb – ne jedné, ale několika – kdy to prohlásí premiér a také ministr zahraničí a vnitra v jedné osobě, a najednou přichází Miloš Zeman a celé to zpochybňuje, čili tím jsme celou tu naši snahu převedli do pozice naprosté nečitelnosti. A to je ještě v situaci, kdy jsme ten boj jednoznačně vyhráli,” hodnotí.

Když se kácí les, létají třísky

Rázné odvety ze strany Ruska se Michael Kocáb nebojí. “Můžou nám v různých ohledech znepříjemňovat život. Ale když se kácí les, létají třísky. A to se holt nedá nic dělat,” je přesvědčen.

“My jsme se vydali velice správným směrem. Já za to tedy tleskám ministrovi zahraničí i premiérovi, že to dokázali, že takto radikální krok udělali. A teď jde o to to dotáhnout a vidět světlo na konci tunelu. To světlo znamená, že když se srovnají vztahy a když se ta svrchovanost oboustranně uzná, tak potom se naše vztahy s Ruskem mohou zlepšovat a mohou se přenést víc na kulturní a ekonomickou bázi,” uvedl.

Poslechněte si celý rozhovor:

Poslechněte si


Zprávy - další články

Doporučujeme