Michael Romancov: Putin vnesl do Evropy velkou válku, kterou jsme naposledy zažili v roce 1939

25. února 2022·Zprávy·Barbora Turková

Michael Romancov. (Foto: Profimedia)

Svět se 24. února neprobudil do hezký zpráv. Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Dal se útok očekávat a jak se situace bude vyvíjet dál? Spousta otázek a jen málo odpovědí. Na ty se snaží odpovědět v Press klubu politicky geograf UK FSV Praha Michael Romancov.

Ani sám Michael Romancov nečekal po celém vývoji událostí zprávy, které nás ve čtvrtek ráno probudili. “Navzdory tomu, že řada mých kolegů, kteří se zabývají vojenskou problematikou, tak z toho, jaké byly vzorce přesunů vojsk, jak dlouho tam byla a co všechno bylo viděno ze satelitních snímků, tak říkali, že jim vojenská invaze přijde stále více pravděpodobná. Minulý týden to odhadovali na 50%, začátkem tohoto týdne už na 70%. Bohužel se ukázalo, že měli pravdu,” říká Romancov, který souhlasí s premiérem Petrem Fialou, že naše země není v tuto chvíli ohrožena.

Na druhou stranu, všichni, kdo poslouchali v posledních dnech Putinovy válečné projevy, tak nemohli neslyšet, že Putin explicitně říkal, že jeho problémem je Západ, naše hodnoty a že to byly země EU, které vyzbrojovaly, školily a financovaly proti Rusku už v devadesátých letech. My údajně neseme zodpovědnost za to, že se na Ukrajině objevilo velké množství fašistů nebo dokonce nacistů. ČR společně s USA je zařazena na zatím dvoučlenném seznamu nepřátel proti Ruské federaci. To všechno jsou důvody k minimálně velké obezřetnosti,” upozorňuje Romancov.

To, co řekl Zeman teď, měl říct už v roce 2014

Agresi odsoudil i prezident Miloš Zeman, který ve svém projevu řekl, že se Rusko útokem dopustilo agrese a zločinu proti míru a je třeba tvrdě zakročit a šílence izolovat. “To, co Miloš Zeman řekl nám občanům, bylo tentokrát naprosto v pořádku. Nicméně nemůžu nevzít v potaz, že Zeman je naším prezidentem poměrně dlouho a navzdory tomu, že je to člověk, který by měl mít přístup k informacím od zpravodajských služeb, tak mi vadilo, že stejně jako Miloš Zeman promluvil dnes, nepromluvil už v roce 2014. Navzdory tomu, jak dobře mi zněla jeho slova, nemůžu nevzít v potaz, že je vyslovila ústa, ze kterých dlouhá léta něco takového neznělo a znít mělo,” podotýká politicky geograf. Není tomu ostatně tak dlouho, kdy prezident mluvil o blamáži CIA a že k žádným útokům nedojde.

Sám Romancov nedokáže odhadnout vývoj událostí. “To, co Putin udělal teď, je naprosto iracionální z toho hlediska, že to Rusku přinese větší škody, než užitek. Putin vnesl do Evropy velkou válku. Válku, kdy jeden stát otevřeně svou vojenskou mocí překročí státní hranici a napadne jiný stát pod vymyšlenými záminkami. To je něco, co Evropa zažila naposledy v září 1939. Doufám, že to, co Putin teď odstartoval nebude taková apokalypsa, jako byla 2. světová válka, ale nikdo neví, co nás teď čeká.”

Ve čtvrtek se na sociálních sítí strhla obrovská vlna podpory a lidé nemají problém poskytnout ubytování ukrajinským uprchlíkům. “Myslím si, že je to tím, že jsme si blízcí. Lidé vědí, že Ukrajina byla napadnuta a je to naprosto přirozené,” říká Romancov, který si zároveň myslí, že česká vláda zatím nemá posílat vojáky na Ukrajinu. “Pokud se situace bude zhoršovat, tak si to umím představit jako důrazné, podstatné a statečné gesto. Kdyby ta situace nastala, pak to skutečně bude znamenat, že se obrazně řečeno bude u Kyjeva bojovat i za Prahu,” říká Michael Romancov.

Poslechněte si rozhovor 


Zprávy - další články

Doporučujeme