Michal Šmarda: Jít do vlády s Andrejem Babišem byla pro ČSSD obrovská chyba

25. listopadu 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Michal Šmarda. (Foto: ČTK)

Pro Českou stranu sociálně demokratickou byly letošní podzimní volby obrovským zklamáním. Byla chyba jít do vlády s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Jaké z toho pro ČSSD plyne poučení a proč by chtěl být starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD) předsedou strany? To prozradil v Press klubu.

Čeští demokraté letos prožívají jeden z nejhorších roků za své působení v politice. Zklamali své voliče, a tak to tvrdě odnesli v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. Zklamali jsme lidi, které bychom měli zastupovat. Přestali nám věřit…To, když se stane politické straně, tak se musí velmi rychle nad sebou zamyslet a pokusit se získat důvěru rychle zpátky,” popisuje Šmarda.

Podle něj bylo obrovskou chybou, že šli do vlády s Andrejem Babišem. “Měli jsme už tu zkušenost s jeho vládnutím a věděli jsme, že to má na sociální demokracii zdrcující důsledky,” uvádí a dodává, že i tak do toho rizika vstoupili. Teď zbývá jediné, poučit se z chyb, za které strana podle starosty těžce zaplatila.

Strana musí příště dodržet svůj program

Šmarda by se soustředil na to, aby ČSSD už nikdy nezradila svůj program. “Musíme se vrátit ke svým vlastním ideím, prosazovat je a snažit se o jejich správnosti přesvědčit co nejvíce lidí,” řekl s tím, že už se voličům nesmí servírovat jen to, co chtějí slyšet. “Tahle politika se dlouhodobě nemůže vyplatit,” dodal. Předsedou strany chce být starosta proto, že dokáže lidi různých názorů stmelit a nevidí v tom ambice na premiérské křeslo. “Mám ambici být tím, komu jednou mladý premiér ČSSD poděkuje za to, že stál u zrodu nového projektu, který českou demokracii vrátil zase na výslunní české politiky,” doplnil na závěr rozhovoru s tím, že nechce, aby strana skončila úplně.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme