Milan Hnilička: Čísla pro venkovní sporty jsou velmi pozitivní. Byli bychom rádi, aby děti mohly sportovat ve větších počtech

22. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička (Foto: ČTK)

Sport, další část, kterou pandemie koronaviru výrazně zasáhla. Vnitřní sportoviště jsou již několik měsíců zavřená. Venkovní se v dubnu otevřela, ale jen za přísných epidemiologických podmínek a sportovat tam lidé mohou jen ve dvojicích. Jak to vypadá s dalším rozvolněním v této oblasti? To prozradil pro Frekvenci 1 šéf Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička.

Aktuálně se sportuje ve dvojicích a na sportovišti může být celkem jen šest dvojic. “Je to takové opatření, které je opravdu velmi bezpečné a my bychom chtěli poukázat na to, že situace ve sportu je opravdu alarmující,” popisuje Hnilička. Se sportováním převážně venku NSA souhlasí. “Pravidla by měla reflektovat dostupné analýzy. Proto se snažíme aktuálně s ministerstvem zdravotnictvím vyjednávat,” dodal.

V současné době je incidenční číslo kolem 200 nakažených. “Pan náměstek Havrda a hlavní hygienička Svrčinová chtějí sport více rozvolnit v době, až bude to číslo kolem sta nakažených,” říká šéf NSA. Také doplnil, že jsou ochotni přistoupit na postupné uvolňování opatření po krajích. Na druhou stranu je rád, že se dá aktuálně nějak venku sportovat. “Respektujeme, že ty vnitřní prostory jsou rizikové a rozumíme tomu, že ministerstvo zdravotnictví nechce udělat unáhlený krok. Čísla pro venkovní sporty jsou velmi pozitivní a my bychom byli velmi rádi, kdyby vláda posoudila naše požadavky, aby mohly třeba děti sportovat ve větších počtech,” doplnil Hnilička.

Právě sportem si můžeme dobře budovat imunitu. “Pomáhá nám budovat také fyzickou zdatnost a psychiku, která je v současné době důležitá,” uvádí šéf NSA. Děti podle něj průměrně během pandemie přibraly dvě až šest kilo.“Tím, že se kolektivní sporty úplně zastavily, tak děti nemají možnost té socializace v rámci sportu a to je do budoucna velmi ovlivní,” řekl.  “Pohyb je opravdu důležitý. Snažíme se, aby pravidla byla nastavená tak, aby se dala respektovat,” uvedl Hnilička. Také dodal, že velkým pozitivem je zlepšení komunikace s ministerstvem zdravotnictvím.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme