Miloš Zeman jmenoval na Hradě 12 rektorů bez ceremoniálu

29. ledna 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Prezident Miloš Zeman. Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman v pondělí jmenoval do funkce 12 rektorů veřejných vysokých škol a univerzit. V tiskové zprávě o tom informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Jmenování neprovázel ceremoniál, který se v minulosti u těchto příležitostí obvykle konal na Hradě. Někteří jmenovaní rektoři minulý týden uvedli, že byli na Hrad telefonicky pozváni.

Podle informací ČTK několik rektorů dostalo pozvánku na slavnostní ceremoniál na úterý. Ovčáček dnes odmítl konání slavnostní akce potvrdit. “My jsme nic takového neavizovali. A jistě uznáte, že akce tohoto typu oznamujeme my,” napsal ČTK.

Mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek ČTK sdělil, že rektor univerzity Tomáš Zima, který byl jmenován pro další funkční období, o Zemanově rozhodnutí ví. Slavnostní ceremoniál se podle Hájka místo na Hradě uskuteční v úterý ve 14:00 v pražském Karolinu.

Rektoři měli se Zemanem v posledních letech napjaté vztahy. Podle nich znevážil akademickou obec, když odmítl podepsat jmenování tří navržených profesorů. Nelíbilo se jim také to, že prezident kvůli osobním sporům nepozval na předávání státních vyznamenání 28. října na Pražský hrad rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera. Někteří z nich také vyjádřili zklamání nad tím, že Zeman o víkendových prezidentských volbách porazil akademika Jiřího Drahoše

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme