Miloslav Ludvík: Jsem optimista a myslím si, že to světlo na konci tunelu už opravdu vidíme

21. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík. (Foto: ČTK)

Nemocnice se stále potýkají s vysokým počtem nakažených osob s covidem-19. Postupně se k očkovaným zdravotníkům přidávají lidé nad 80 let. Jak to vypadá aktuálně s očkováním v nemocnicích? Co by mohlo situaci do budoucna zlepšit a kdy uvidíme, že se blýská na lepší časy? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádři ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík.

“K 13.1. máme vyočkováno 3 600 vakcín. Lépe řečeno dostalo to 3 600 lidí a pořád jedeme tu první dávku a v tuto chvíli nám v mrazácích nezbývá vůbec nic,” přiblížil aktuální situaci ředitel nemocnice Motol.

Ludvík předpokládá, že praktici budou do budoucna pomáhat v očkovacích centrech. “Umím si představit, že praktický lékař jeden den nebude ordinovat ve své ordinaci, vezme to za něj kolega a bude sedět v tom velkém očkovacím centru a proočkuje zhruba 100 lidí,” popisuje svoji představu.

Také upozornil, že pokud člověk je těsně po prodělání koronaviru, tak očkování musí absolvovat až po určité době. “Ten člověk má protilátky, takže by se měl nechat naočkovat tak za tři měsíce, čili devadesát dní poté,” uvádí Ludvík.

Větší centralizace nemocnic by mohla vyřešit jejich nápor

Podle ředitele by se systém nemocnic měl do budoucna více zcentralizovat. “Dnesministr zdravotnictví velí jen 16 nemocnicím a na ty ostatní nemá dosah. A jedním z úkolu, který budeme řešit po covidu ve zdravotnictví je, že musíme vymyslet, jak je zcentralizovat,”  říká Ludvík. Národní dispečink lůžkové péče by pak mohl nařídit do které nemocnice se určití pacienti budou vozit. Předešlo by se tak k problémům, kdy sanitka musí jezdit od jedné nemocnice k druhé a doufat, že pacienta přijmou. “Tohle je jedna z věcí, kterou budeme muset vyřešit do budoucna, protože tahle pandemie není poslední, která nás čeká,” dodává.

Vláda podcenila přípravu

“Myslím si, že se mělo trošku více využít to léto a připravit se. Od jara loňského roku, konzistentně tvrdím, že čeho se nejvíc bojím podzimu nebo spíše zimy, kdy se potká virová sezóna s tou nemocí a ono se to bohužel stalo, takže si myslím, že přece jenom některé úkony se tam měly udělat,” uvádí Ludvík. Podle něj strategie, která byla vytvořena není dobrá.  “Ta strategie, je šestnácti stránkový dokument, kde se na osmi stránkách píše co je to covid. Takže já si tak úplně nemyslím, že se vše udělalo včas,” dodává ředitel.

Také nesouhlasí s uzavřením škol. “To co se děje ve školství od loňského března je hodně velký průšvih a  já se velice přimlouvám a na všech zasedání toho ústředního týmu, kde sedím za Asociaci nemocnic, tak velmi adoruji na to, aby se školství vrátilo do normálních kolejí,” uvedl ředitel.

Naděje a konec pandemie je blízko

“Jsem optimista a myslím si, že to světlo na konci tunelu už opravdu vidíme,” říká. Covid-19 už oficiálně prodělalo 900 tisíc lidí. “To znamená, že to prodělalo nejméně už 2 miliony Čechů a když k tomu připočteme, že do konce dubna nebo do května by se mohlo podařit oočkovat ty tři miliony lidí, tak se můžeme relativně rychle dostat na pět milionu lidí,” popisuje Ludvík. Virus podle ředitele bude na jaře na ústupu a situace se výrazně zlepší. “Květen by mohl být tou chvílí, kdy už tou branou budeme vycházet ven,” dodal pozitivně ředitel FN Motol.

Zprávy - další články

Doporučujeme