Ministerstvo zdravotnictví chce zakázat vývoz dezinfekce do zahraničí

4. března 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

 Ministerstvo zdravotnictví chce zakázat vývoz dezinfekce do zahraničí, podobně jako tomu učinilo v případě respirátorů třídy FFP3. Na středeční tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministerstvo má podle něj silné signály o nedostatku dezinfekce v různých institucích.

“Myslím si, že musíme skutečně opět udržet výrobní kapacitu a produkty na území České republiky ve prospěch našich institucí, které potřebují dezinfekci, jako jsou nemocnice, lékaři a podobně,” řekl Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví kvůli novému koronaviru v úterý večer informovalo o tom, že zakazuje ode dneška vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Česko a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že ministerstvo financí vydá do 12:00 rozhodnutí o cenové regulaci respirátorů, aby se nestaly předmětem černého obchodu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme