Ministerstvo zemědělství navrhuje úplný zákaz vystupování zvířat v cirkusech. Souhlasíte?

19. října 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Ministerstvo zemědělství (MZe) navrhuje úplný zákaz vystupování a drezury zvířat v cirkusech. Obsahuje to novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, jež prošla meziresortním připomínkovým řízením. MZe v současnosti vypořádává připomínky, po čemž bude stanoveno přechodné období a konkrétní podmínky zákazu, uvedl úřad v dnešní tiskové zprávě. Před necelými dvěma týdny předali aktivisté resortu petici proti chovu volně žijících zvířat v cirkusech, pod kterou se podepsalo 14.000 lidí.

Zákonem byla už v minulosti na návrh ministerstva zakázána drezúra nově narozených primátů, ploutvonožců, kytovců, nosorožců, hrochů a žiraf. Zákaz chce úřad nyní rozšířit. Například v Itálii, Nizozemsku nebo Řecku je podle mluvčího resortu Vojtěcha Bílého drezura všech zvířat v cirkusech zakázána, v Německu či Polsku se o tom diskutuje.

Na problematiku chovu zvířat v cirkusech se v poslední době poukazuje. Kromě zmíněné petice také před dvěma týdny zhruba stovka lidí demonstrovala u vchodu do cirkusu Berousek na pražské Letenské pláni. Nelíbilo se jim zacházení se zvířaty v podobných zařízeních. Akci svolala organizace Hlasy zvířat.

[totalpoll id=”264235″]

“Nedemonstrujeme proti samotnému cirkusu a artistům, ale proti tomu, že tam mají zvířata. Jde nám o to, že se převáží, drží v kleci a využívají pro peníze. Tyto demonstrace jsou jednou z možností, jak na problém upozornit a šířit osvětu mezi veřejnost,” řekla tehdy ČTK organizátorka protestu Markéta Michaldóttir.

Zprávy - další články

Doporučujeme