Ministr Blatný: Typ vakcíny proti covidu-19 si nebude možné vybírat

17. prosince 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný. (Foto: ČTK /Ondřej Deml)

Typ vakcíny proti covidu-19 si podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nebude možné vybírat. Důvody jsou technické, nebude narušeno zákonem dané právo na volbu péče, řekl ve čtvrtek novinářům. Na možný rozpor se zákonem o zdravotních službách upozornil například odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál. První dodávky vakcíny by se do ČR mohly dostat kolem 28. prosince, čeká se na schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

“Ne všechny vakcíny budou k dispozici ve všech očkovacích centrech,”řekl ministr. Podle něj budou vakcíny různých výrobců přicházet do Česka postupně, první vakcína firmy Pfizer navíc potřebuje skladování při teplotě minus 70 stupňů Celsia. Důvody, proč nebude možné si vybrat, tak budou podle ministra technické. “Není dotčeno právo jedince být informován o vakcíně, případně ji odmítnout,”zdůraznil.

Podle zákona má každý plátce zdravotního pojištění možnost zvolit si poskytovatele zdravotních služeb a být poučený o možnostech léčby, dostat tu nejvhodnější nebo ji odmítnout.

První dávky již o svátcích

První dodávky vakcíny od firmy Pfizer, pokud ji EMA schválí 21. prosince, mají do ČR dorazit mezi vánočními svátky a Novým rokem. “První symbolická dávka je do všech zemí stejná. To je symbol toho, že v celé EU začínáme testovat,” uvedl ministr. Do Česka má začátkem roku přijít od této firmy 277.000 dávek, celkem jí má objednáno čtyři miliony dávek. Pro vytvoření imunity jsou třeba dvě dávky vakcíny.

Premiér Andrej Babiš (ANO) při sněmovních interpelacích uvedl, že prvních deset krabic obsahujících 9750 dávek dorazí do Česka podle nynějších předpokladů v neděli 27. prosince. Dodány budou do podle něho do motolské nemocnice.

7 milionů očkovaných

Celkově je pro Česko objednáno očkování pro 6,9 milionu lidí od pěti různých výrobců. Nejvíc dávek by mělo dorazit ve druhém a třetím čtvrtletí, dodávky jsou naplánovány až do roku 2022.

Jako první budou očkovaní zdravotníci z nejrizikovějších pracovišť, kteří pečují o pacienty s covidem-19. Mezi prvními budou také senioři a mladší nemocní s vážnými chronickými nemocemi. Očkovat se má asi na 200 místech ve zdravotnických zařízeních a zapojí se zhruba 5000 praktických lékařů.

Zprávy - další články

Doporučujeme