Míra Michálek brázdí československou krajinou na kole. Kam se už podíval?

14. července 2020·Zprávy·Karolína Stránská

Moderátor Frekvence 1 Míra Michálek se letos vydal na cyklojízdu po Česku a Slovensku a své putování dokumentuje fotkami i zápiskami. Pojďte se podívat, kde všude se svým kolem byl.

Projíždím nádhernou oblast slovenských vinic. Cílová destinace Svätý Jur. Nádherné malinké vinařské městečko plné milých lidí, sklípků a vinoték. Ráno ale ostrý start 12 km do hodně prudkého kopce. Začíná se zatahovat a hodně fouká. Protivítr je takový, že musím šlapat i z kopce. Začíná pršet a teplota klesá na 15 stupňů. Zbylých 60 km jedu v dešti, větru a zimě. Stavuji se v obchodě a beru igelitové pytlíky na nohy. Jsem durch a promrzlý. Dnešní trasa 110 km a hodně náročná.

Mikulov je plný lidi. Je tu výtečná atmosféra. Paní v penzionu sleduje cyklojízdu a drží palce. Projet Pálavu bez zastávky chce silnou vůli. Vesnice jsou plné sklípku a některé jsou otevřené a lákají k degustaci. Pak ale přichází vystřízlivění z nekonečných kopců směrem k Třebíči. Cestou míjím dechberoucí betonové věže jaderné elektrárny Dukovany, ze které jde respekt. Naštěstí vše vyvažuje jeden z nejhezčích a nejznámějších pivovarů u nás. Dalešický pivovar je místo, kde se točily legendární Postřižiny.

Nedělní Třebíč je tichá a klidná. Většina podniků má zavřeno. O to kouzelnější je ale procházka starou židovskou čtvrtí, které v horní části dominuje neuvěřitelně rozlehlý a magický židovský hřbitov.

Třebíč je město v dolíku, takže ranní rozcvička do prudkých kopců to jistí. Pak uhýbám z hlavní ulice na krásnou starou cestu do Telče přes Novou Říši, které dominuje ohromný klášter. Na náměstí mají konečně čepovanou Zonku, třebíčský limonádový poklad našeho dětství. Vysočina je nádherná. Dlouhé úseky čisté přírody bez známek civilizace. Přijíždím do pohádkového města Telč známého ze spousty filmů a pohádek. Tady stačí jen sednout do kavárny na náměstí a kochat se neuvěřitelnou architekturou starého náměstí. Návštěva je lepší mimo víkend, kdy zde není tolik turistů.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme