Míra nezaměstnanosti naráží na své dno, tvrdí analytici

10. září 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Ilustrační foto

Srpnové údaje o nezaměstnanosti ukazují, že trh práce již dosáhl dna a případný další pokles nezaměstnanosti pod tři procenta bude dočasnou záležitostí před koncem letošních sezonních prací. Uvedli to dnes ekonomové v reakci na údaje, které zveřejnil Úřad práce ČR. Nezaměstnanost v srpnu stagnovala na 3,1 procenta. Bez práce bylo 230.499 lidí, což je nejnižší srpnová hodnota od roku 1997. Počet volných pracovních míst vzrostl na více než 313.000.

“Poslední měsíce ukazují, že nezaměstnanost už nemá v podstatě kam klesat. Nezaměstnaných je sice méně než volných pracovních míst, avšak s ohledem na nastavení sociálního systému lze jen stěží očekávat další pokles nezaměstnanosti,” uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Dalším důvodem, proč nezaměstnanost nebude dál už viditelněji klesat, je podle něj fakt, že ekonomika zpomaluje. S tím lze očekávat zmenšení přetlaku na trhu práce. Navíc se začínají postupně projevovat investice podniků, v rámci kterých firmy nahrazují manuální práce.

“V dalších měsících očekáváme, že míra nezaměstnanosti vlivem příznivých sezónních faktorů ještě poklesne pod hranici tří procent. Ke konci roku se ale naopak vlivem nepříznivých sezónních vlivů vrátí mírně nad tuto úroveň,” uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák se domnívá, že jedním z důvodů, proč nezaměstnanost v srpnu výrazněji neklesla, tak může být fakt, že někteří lidé využili současných podmínek na pracovním trhu a rozhodli se přes léto setrvat v pozici nezaměstnaných. “Jinak na pracovním trhu zůstává vše v zajetých kolejích. Většina firem napříč celou ČR bojuje s akutním nedostatkem zaměstnanců, když převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví,” uvedl.

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda upozornil, že každý rok od roku 2015 byl pravidlem pokles míry nezaměstnanosti mezi červencem a srpnem o jednu desetinu procentního bodu. “Letos však nikoli. To svědčí o tom, že míra nezaměstnanosti už opravdu naráží na své dno,” dodal.

Zprávy - další články

Doporučujeme