Miroslav Kalousek: Po roce 2030 nás čeká silná demografická krize. Lidé se rozloučí s důstojnými důchody

3. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Bývalý poslanec Miroslav Kalousek. (Foto: Frekvence 1)

Teď už bývalý šéf klubu TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek 19. ledna složil poslanecký mandát. Co plánuje dělat po odchodu z Poslanecké sněmovny (PS)? Jak vidí ekonomickou budoucnost České republiky (ČR) za pár let a šel by s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na pivo? To vše prozradil pro Frekvenci 1. 

“Život bez Sněmovny není nuda. Já si s žertem říkám, že rezignace je větší mediální fuška než kandidatura,” popisuje s humorem bývalý poslanec Miroslav Kalousek. Dodal, že s takovým zájmem dosud nepočítal.

Pomalu se blíží i prezidentské volby. Bývalý poslanec, zatím netuší, kam do budoucna chce směřovat. “Jediné volby, které jsem promýšlel jsou jen ty letošní o dalších jsem nepřemýšlel, ale možná přemýšlet začnu,” řekl tajemně. Nějaké strategie má vymyšlené, ale zatím není pro žádnou rozhodnutý. Nevylučuji ani podnikání. Nepochybuji o tom, že se uživím a co konkrétně to bude, o tom se teprve rozhodnu,” popsal Kalousek.

Politiku bude ale bedlivě sledovat dál. “Politiku můžete provozovat, i když nejste v PS,” říká. Podle něj to ve Sněmovně už není takové, jako v minulosti. “Bohužel dnes jsme v situaci, kdy spousta poslanců v PS žádnou politikunedělá,” uvedl.

Novou vládu po volbách nečeká lehký úkol

Podle Kalouska je ekonomika ČR na tom špatně a lidé už vůbec nevěří vládním institucím. “Před novou vládou budou dva obrovské úkoly: vrátit důvěru lidí ve vládní instituci a právní stát. Za druhé veřejné rozpočty, které tato vláda dostala na trajektorii neudržitelnosti, a ta nová vláda to bude muset udržet,” popisuje bývalý poslanec TOP 09.

Také si myslí, že po roce 2030 nás čeká další silná krize a lidé se rozloučí s důstojnými důchody. To bude demografická krize, protože silné ročníky tzv. Husákovy děti, které dnes jsou na vrcholu sil a platí zdravotní a sociální pojištění jak mourovatí, tak ty odejdou do důchodu, bude jich hodně a najednou z nich nebudou plátci, ale budou z nich důchodci a státní pojištěnci a budou čerpat a ty ročníky za nimi jsou mnohem slabší a nemají šanci to ufinancovat, protože jich bude mnohemméně,” uvádí Kalousek.

Na pivo s Babišem

Na závěr bývalý poslanec dodal, že klidně by na pivo zašel i s Andrejem Babišem. Na pivo s Andrejem Babišem klidně, i když nevím o čem bychom se bavili,” řekl. “K tomu stolu bych ale zasedl bez předsudků,” dodal Miroslav Kalousek.

Poslechněte si celý rozhovor: 

Zprávy - další články

Doporučujeme