Miroslava Němcová: Podání proti znovuzavedení nouzového stavu k Ústavnímu soudu, by měly podat obě komory, aby byl vidět náš jednotný postoj

19. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Senátorka Miroslava Němcová (ODS). (Foto: ČTK)

Díky žádosti hejtmanů vláda odhlasovala nouzový stav. Senátoři v čele s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem tento krok označili za protiústavní. Má Senát již dostatek hlasů pro to, aby mohli podat návrh k Ústavnímu soudu? K tomu so pro Frekvenci 1 vyjádřila senátorka za ODS Miroslava Němcová.

“S panem Milošem Vystrčilem jsme si nechali udělat analýzy některých ústavních právníků, kteří nás utvrdili v tom, že vyhlášení nového nouzového stavu bezprostředně poté, kdy Sněmovna ten předchozí zrušila a na základě dohody vlády s hejtmany znovu zavedla, že je protiústavní,” řekla senátorka Miroslava Němcová.

Senát je připraven podat tuto věci k Ústavnímu soudu. “Pan předseda Senátu začal sbírat i hlasy a myslím, že v dnešní době jich je dostatečně, takže jsme připraveni to podání podat,” dodala.

K Senátu by se měl přidat i Parlament. “Také si myslíme, že by toto podání měly podat obě komory, aby zde byl zjevný, jednotný postoj obou komor, které se obávají protiústavního rozhodnutí a chtějí, aby v tom Ústavní soud udělal pořádek,” řekla senátorka.

Podle Němcové udělat chybu je lidské. “Sem tam se nějaká chyba stát může, to já uznávám. Přeci jen v tom vývoji byly dramatické zvraty. To se asi stát může. Ale v tom případě okamžitě ta vláda, jakmile to zjistí, nemá čekat na Ústavní soud, nemá prodlužovat tu dobu bezprávně. Má přijít tohle se nepovedlo, udělali jsme to špatně a chceme to napravit a budeme tu chybu kompenzovat,” uvedla. Také doplnila, že každá vláda by měla mít vždy záložní plán.

Poslechněte si celý rozhovor:


Zprávy - další články

Doporučujeme