Mladí z dětských domovů častěji mění práci a hůř zvládají dluhy

15. listopadu 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Mladí, kteří vyrostli v dětských domovech či u pěstounů, mívají nižší vzdělání než děti z rodin. Do práce nastupují v průměru o dva roky dřív než ostatní, víc pracují manuálně a také mnohem víc mění zaměstnání. Častěji šetří na nákupy, zatímco mladí z rodin spoří na bydlení. Víc se také potýkají s dluhy. Ukázal to průzkum mezi lidmi od 18 do 35 let v projektu To dáš! Nadace Terezy Maxové. Celkem 45 procent dotázaných z náhradní péče uvedlo, že je dětský domov či pěstouni na život nepřipravili.

Průzkum se uskutečnil v září a říjnu. Provedla ho agentura Perfect Crowd, odpovídalo 633 mladých mužů a žen. Autoři srovnávali situaci respondentů z rodin a náhradní péče.

Ukončené či neukončené základní vzdělání měl každý pětadvacátý dotázaný, který vyrostl u rodičů. Mezi mladými z dětských domovů a od pěstounů to byl každý sedmý. Vysokou školu studovala či vystudovala pětina lidí z ústavní péče a dvě pětiny z rodin. Zatímco děti od rodičů chodí víc na technické a humanitní obory, děti z domovů směřují častěji do služeb, třeba do gastronomie a hotelnictví.

Ze školy nejčastěji mladí z ústavní péče odcházejí kvůli tomu, že už chtějí začít vydělávat, chybí jim podpora rodiny a nerozumí si se spolužáky. Do práce nastupují v průměru ve 20 letech, ostatní o dva roky později. Třikrát častěji než jejich vrstevníci pak dělají manuální práci bez kvalifikace, naopak mnohem méně pracují v kancelářích či na odborných pozicích. Šestkrát či víckrát měnilo práci 16 procent dotázaných do 35 let z domovů a šest procent z rodin. Téměř polovina respondentů z ústavní péče v zaměstnání neřekla, že nevyrostli v rodině.

Zatímco mladí z rodinného prostředí šetří nejvíc na bydlení, jejich vrstevníci z domovů na pořízení hmotných věcí. Ti, kteří vyrostli v ústavech, mnohem častěji považuji za ideální finanční rezervu 6000 korun. Výrazně častěji je pro ně také vracení půjčených peněz problém. Téměř pětina má dlouhodobé dluhy, nebo se dostala do spirály exekucí.

Zprávy - další články

Doporučujeme