Mobily na letním táboře: ANO, nebo NE? Na pětině z nich telefony zakazují. ANKETA

17. července 2017·Zprávy·Redakce

Jen na pětině českých táborů nemohou děti používat mobilní telefon. Na stejném počtu táborů nejsou děti kontrolované ohledně používání mobilů a na 60 procentech táborů mohou děti použít mobil jen v předem stanovenou dobu. Informovala o tom dnes Česká rada dětí a mládeže (ČRDM). ČRDM oslovila organizátory 3575 dětských táborů, což je zhruba 70 až 80 procent z táborů pořádaných v České republice.

Na táborech, které organizují spolky, nemohou děti používat mobilní telefony až ve čtvrtině případů, a naopak kdykoli v 18 procentech případů. Domy dětí a mládeže a sdružení volného času neumožňují dětem přístup k mobilu na desetině táborů, zatímco na 29 procentech táborů přítomnost mobilů nijak neomezují. Až na 16 procentech táborů komerčních pořadatelů mají děti své telefony zakázané, jen na čtyřech procentech komerčních táborů mohou děti používat mobily kdykoli. V ostatních případech mohou děti používat telefony v jasně stanovenou dobu.

[totalpoll id=”189532″]

“Možnost zavolat vedoucímu, poslat mu textovou zprávu s dotazem či e-mail je naprosto dostačující. Nesnažte se o přímé spojení s dítětem, ať už prostřednictvím pod polštářem ukrytého či u vedoucího uloženého mobilu či tabletu. V důsledku to znamená pro dítě jen stesk po domově a vykolejení z táborového života plného zábavy, ale i povinností,” uvedl předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Sedláček dále uvádí, že jinak dítě popíše rodičům tábor večer, když se kolem stmívá, než ráno, kdy se chystá nový program. “Vše jde jako po másle do té doby, než se do tábora vřítí rodiče s balíkem jídla na záchranu a s rozhodnutím dítě odvézt a důrazně si došlápnout na vedoucí,” dodává Sedláček.

Česká rada dětí a mládeže sdružuje kolem stovky organizací, mezi kterými je většina celostátních sdružení dětí a mládeže. Podporuje mimoškolní aktivity dětí a zastupuje mládežnické organizace v jednáních se státní správou, zastupitelskými orgány a zahraničními institucemi.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme