Mračení zakázáno! Dnes je mezinárodní den úsměvu

5. října 2020·Zprávy·ČTK

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Úsměv, grimasa, která ukazuje spokojené vnitřní rozpoložení člověka. Mezinárodní den úsměvu oslavuje každoročně 5. října zvednuté koutky na obličeji a připomíná nám to, že smích je pro život důležitý. No tak se usmějte a zpříjemněte den nejen sobě, ale i svému okolí!

Víte o tom, že smát jsme se naučili dříve než mluvit. Lékaři na ultrazvuku, pozorují už ve třetím trimestru těhotenství něco jako úsměv. Většinou je to chvíle, kdy dítě v bříšku usíná nebo se budí. Úsměvem nejčastěji reagujeme na vtip, radostnou novinu, ale i na pomoc či pozdrav. U samotného smíchu pak zapojujeme bránici a pokud tento hlasitý projev trvá déle než dvacet sekund, tak vydá energicky celkem za tři minuty ve veslovacím stroji.

Psychologové se během posledních let snaží rozlišit upřímný a hraný úsměv. Nicméně problematika je velmi složitá, protože každý člověk má nesmírně pestrou škálu úsměvů. Při úsměvu pak pozvedáme ústní koutky a poodhalujeme zuby. Je známo, že se více smějí ženy než muži. Ale zajímavostí je, že světový rekord drží muž z Etiopie, který se dokázal smát tři hodiny a šest minut.

Podle posledních průzkumů jsou nejusměvavějším národem Američané a Češi jsou až na 27. místě. Myslíme si totiž, že jsme neusměvavý národ a že se mračíme více než je zdrávo. Jako důvod Češi uváděli národní mentalitu, ale i také nedostatek důvodů k samotnému úsměvu.  Nejčastěji se pak usmíváme na partnera, děti nebo kolegy.

V historii je ale i datovaná smrt smíchem. Kdy roku 207 před naším letopočtem Stoický filozof Chrýsippos ze Soloi opil svého osla a pak se doslova uchechtal k smrti při pohledu na to, jak se nebohý lichokopytník snaží ukousnout ze stromu datle.

Zprávy - další články

Doporučujeme