Muslimové k nám patří, zdůraznil německý prezident

20. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil, že muslimové jsou součástí německé společnosti. V rozhovoru s deníky mediální skupiny VRM přitom nepřímo podpořil i vyjádření jednoho ze svých předchůdců Christiana Wulffa o tom, že islám patří k Německu, což se v Německu v posledních dnech stalo opět předmětem polemiky.

Steinmeier se odvolal na výrok Wulffa, který byl ve funkci hlavy státu v letech 2010 až 2012. Wulff 3. října 2010 při příležitosti 20. výročí znovusjednocení Německa v Brémách prohlásil, že příslušnost k Německu nelze zužovat na cestovní pas, minulost rodiny nebo náboženskou víru. “Křesťanství nepochybně patří k Německu. Židovství nepochybně patří k Německu. To jsou naše křesťansko-židovské dějiny. Ale islám mezitím také patří k Německu,” prohlásil tehdy Wulff, který byl před převzetím prezidentského úřadu významným politikem Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

“A od tohoto poselství se nesmíme distancovat,” prohlásil nyní Steinmeier v rozhovoru s německými regionálními deníky. Podle bývalého čelného představitele německé sociální demokracie (SPD) Wulff nehovořil jako historik nebo religionista. “Jeho poselství bylo: ‘Muslimové v Německu sem patří’,” zdůraznil nynější prezident.

Steinmeier rovněž vyzval k tomu, aby se lidé nepřeli kvůli novinovým titulkům a nadpisům, ale o nástroje k dosažení zdařené integrace.

Německá kancléřka Angela Merkelová už před třemi lety podobně jako Wulff prohlásila, že islám k Německu patří a minulý pátek se naopak distancovala od slov šéfa sesterské bavorské strany Seehofera. Německo je sice podle ní výrazně utvářeno křesťanstvím, ale v zemi žijí také čtyři miliony muslimů. “Tito muslimové patří také k Německu a zrovna tak patří k Německu jejich náboženství, tedy i islám,” potvrdila svůj postoj kancléřka.

Z celkového počtu 82,5 milionu obyvatel žije v Německu asi 4,7 milionu muslimů, většinou přistěhovalců z Turecka a jejich potomků. Několik set tisíc muslimů přišlo do Německa i v rámci migrační vlny z Blízkého východu a severní Afriky v posledních letech.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme