Muž podle obžaloby odpojil od přístrojů příbuzného. Neudělal jsem to, tvrdí

19. února 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Neobvyklý případ pokusu o vraždu měl v pondělí začít projednávat ústecký krajský soud. Slovák František Rajz podle obžaloby loni v dubnu odpojil od přístrojů svého bratrance, který byl po nehodě ve velmi vážném stavu v ústecké nemocnici. Soud nezačal z procesních důvodů, obžalovaný pozdě převzal obžalobu, a nebyly tak zachovány lhůty pro konání hlavního líčení, řekla ČTK mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Rajz podle obžaloby odpojil svého bratrance od přístrojů na jednotce intenzivní péče Masarykovy nemocnice, kde byl muž hospitalizovaný v té době asi tři týdny. Události předcházela dopravní nehoda u obchodního centra v Trmicích na Ústecku. Dodávka tady najela do skupiny chodců, dva z nich zranila. Nejhůř skončil právě Rajzův bratranec.

Podle obžaloby, kterou má ČTK k dispozici, měl muž závažné zranění páteře, byl prakticky nehybný a nemohl ani mluvit. “Vypnul tlačítko start/stop lineárního dávkovače nonadrenalinu, injektomatu, uzavřel tlačku infuzního setu dávkujícího roztok antibiotik a uzavřel tlačku infuzního setu dávkujícího roztok minerálních látek, které společně s umělou ventilací udržovaly základní životní funkce poškozeného, a ihned příslušný box urychleně opustil,” píše v obžalobě státní zástupce Vladimír Jan. Stav zraněného muže se začal okamžitě prudce zhoršovat a ztrácel vědomí. Podle žalobce nezemřel jen díky rychlému zásahu zdravotníků.

Rajz, který je stíhaný na svobodě, ČTK řekl, že se ničeho nedopustil. Policii se prý přiznal pod nátlakem. “Byl jsem tam (v nemocnici) na návštěvě, ale neudělal jsem to. Od mala jsme spolu vyrůstali, já bych to neudělal, je to můj bratranec. Normální člověk by to neudělal. Byl jsem tam, když kolaboval, špatně se mu dýchalo, z pusy mu šla pěna,” řekl ČTK Rajz. Jaký je zdravotní stav bratrance v současné době, Rajz neví, podle svých slov má zákaz se k němu přiblížit. Za pokus o vraždu hrozí Rajzovi až 20 let vězení.

Hlavní líčení bylo naplánované do středy, ale vůbec nezačalo, protože Rajz včas nepřevzal předvolání a obžalobu. “Hlavní líčení je nutné odročit, neboť obžalovaný nemá zachovanou lhůtu k přípravě na hlavní líčení,” doplnila Trejbalová. Soud by se měl k případu vrátit na začátku května.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme