Muž předstíral retardaci. Na příspěvcích vylákal od státu jeden a čtvrt milionu korun

14. května 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto

Státní zástupkyně obžalovala muže, který podle pražské policie předstíral po dobu 12 let mentální retardaci. Na dotaz ČTK to sdělil šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 10 Richard Houdek. Policisté dříve uvedli, že stíhaný muž podvodně vylákal na sociálních příspěvcích a dávkách jeden a čtvrt milionu korun, přičemž se mu podařilo obelstít nejen úředníky, ale i lékaře. Vzhledem k výši způsobené škody mu hrozí až osmileté vězení.

Muž podle policie přesvědčil odborníky o tom, že trpí středně těžkou mentální retardací s poruchami chování a že má IQ 35. V minulosti byl přitom opakovaně odsouzen za majetkovou a drogovou trestnou činnost, přičemž u soudu ani ve vězení nikdy nevyvstaly pochybnosti ohledně jeho duševního zdraví. Je také držitelem řidičského průkazu.

V roce 2006 si muž úspěšně zažádal o invalidní důchod. Později podal také žádost o příspěvek na péči, které mu úřady na základě zdravotní dokumentace a sociálního šetření přiznaly ve výši 8000 korun měsíčně.

Muž totiž před sociální pracovnicí předstíral, že je neustále schoulený u matky, třesou se mu ruce, ve kterých drží medvídka, a vykřikuje, že chce spát. Tím se mu podařilo příspěvek na péči získat,” popsal v minulosti mluvčí pražských policistů Jan Daněk. V roce 2012 podal stíhaný muž ještě žádost o příspěvek na mobilitu, který také dostal. Trestní oznámení na něj nakonec podal úřad práce.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme