Muž z Brna se upálil: Neunesl důsledky covidu a “šikanu” ministerstva práce

17. března 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Franz Kafka Špitál- muzeum a hostel. (Foto: ČTK)

Velmi smutný a tragický příběh se odehrál v neděli v Brně. Václav D. (†34) odjel o víkendu na rodinnou chatu, kde se polil hořlavinou a zapálil. Jeho zranění byla velmi vážná. Dva dny bojoval o svůj život v nemocnici, bohužel svým zraněním v pondělí podlehl. Muž podle Reflexu pracoval jako recepční v sociálním podniku Franz Kafka Špitál, který se soudí s ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV). Ministryně Jana Maláčová tam posílá neustále kontroly, což Václav a ostatní zaměstnanci těžce nesli.

Václav D. byl absolventem právnické fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Pracoval na recepci v tamním Špitálu, který slouží jako muzeum a netradiční hostel. Na víkend odjel Vašek na chalupu, bohužel nikdo z rodiny netušil co má v plánu. V sobotu večer se polil benzínem a zápálil. Letecky byl okamžitě transportován do Fakultní nemocnice v Brně, kde lékaři zjistili, že má popáleniny 2. a 3. stupně na 80 % těla. Bohužel svůj boj prohrál v pondělí v 15:15.

“Nepoznala jsem hodnějšího a laskavějšího člověka. Snažila jsem se tu pro něj být skoro každý den. Vašek byl pravý gantleman a ochránce. Při překonávání překážek v životě prokázal neuvěřitelnou sílu vůle. Navzdory tomu, že zažil spoustu utrpení, rozdal neuvěřitelné množství lásky,” napsala na Facebook sestra Marta. Také Špitál sdílel příspěvěk, kde informuje o umrtí zaměstnance.

Tohle je Vašek. Pracoval jako recepční u nás ve Špitálu. Dnes navždy odešel a nás to nesmírně bolí. Vašku, zapálíme za tebe spousty svíček🕯🖤 Budeš nám chybět.

Posted by Franz Kafka Spital on Monday, March 15, 2021

MPSV dluží Špitálu výplaty

Podnik, kde Vašek pracoval už více než rok válčí s MPSV. Maláčová podle Reflexu hendikepovaným drží výplaty v hodnotě dvou milionů korun. Místo, aby jim dala peníze, na které mají podle ombudsmana nárok, tak raději posílá do zařízení jednu kontrolu za druhou. Naposledy nám minulý týden Dagmar Smolová z MPSV opět hodila na hlavu závěrečnou zprávu za rok 2020, řekl vedoucí sociálního podniku Franz Kafka Špitál Pavel Paleček pro Reflex.

Problémy zařízení se společně s covidovou situací podepsaly na samotném Václavovi, který celou situaci těžce nesl. Vašek byl extrémně pečlivý a senzitivní člověk, který bojoval s těžkou nemocí, dodal Paleček pro Reflex. Zařízení je aktuálně kvůli vládním opatřením uzavřeno.

Vedoucí zařízení ministerstvo několikrát prosil, aby projevil vlídnost. “Je to nekonečný  boj s úřadem, který nejde vyhrát – doléhá mnohem tíživěji v době pandemie na naše kolegy s postižením, kteří se v nastalé situaci neorientují, což jsem ministryni opakovaně psal a prosil jsem ji o vlídnost,” doplnil pro Reflex Paleček.

Experti varují: Případů bude přibývat

Jeden z aspektů, který na lidi dopadá, je to, že těch pokynů, příkazů, zákazů je příliš, velmi často se mění a i průměrně vzdělanému člověku mnohdy nedávají a ani nemohou dávat smysl, uvedl pro deník Blesk psycholog a psychoterapeut Daniel Štrobl. Společnost má sama dlouhodobě problém s emocemi, protože veřejnost je považuje za projev slaboty. “Spousta lidí se tak bojí rozčílit, protože druzí by si řekli, že má problém se sebekontrolou,” dodal pro Blesk.

Duševní onemocnění má aktuálně každý třetí dospělý člověk v Česku. Vysoký výskyt zvláště vidíme u mladých dospělých a u lidí, kteří jsou na tom hůře ekonomicky – přišli o práci, museli si zkrátit úvazek nebo mají třeba minimální příjem, řekl  vedoucí vyzkumník oddělení sociální psychiatrie v NUDZ Petr Winkler pro server.

Vyhlídky jsou podle odbornků hrozivé. Bohužel jsem přesvědčen, že sebevražd bude ještě přibývat, neboť mnoho lidí stále ještě má jakési finanční rezervy, ale v příštích obdobích, možná letech, budou důsledky pandemie a lidé budou konfrontováni s exekucemi, osobními bankroty… To je předpoklad pro nárůst sebevražd,dodal Štrobl pro Blesk.

Zprávy - další články

Doporučujeme