Muž za vraždu těhotné partnerky dostal 23 let: Žádá obnovu procesu

30. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Pavel Radziszewski, který si má za vraždu v Kalech na Brněnsku odpykat výjimečný trest 23 let, žádá o obnovu řízení. Podle něj se v případu objevily nové skutečnosti, řekla v pondělí ČTK mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Lásková. Obětí se stala jeho těhotná přítelkyně. Krajský soud muži původně uložil 20 let vězení, Vrchní soud v Olomouci trest zpřísnil. O vině neměl pochybnosti ani Nejvyšší soud, muž následně neuspěl se stížností u Ústavní soudu.

Veřejné zasedání ohledně možné obnovy procesu soud vypsal na 27. srpna. Tragédie se odehrála v dubnu 2015. Radziszewski podle obžaloby ženu ve 23. týdnu těhotenství svázal, poté jí ucpával ústa rukou či igelitovými sáčky. V poslední fázi jí vložil do úst smotek potravinové fólie. Poté opustil místnost a nechal ženu bez pomoci. Zemřela po několika hodinách. Znalci se přiklánějí k tomu, že bezprostřední příčinou smrti bylo vdechnutí smotku fólie napěchovaného do úst.

Mrtvou ženu Radziszewski nechal na posteli a poté tělo uložil do objemného vaku. Její smrt sám oznámil policii za několik dní. Podle verdiktu šlo o trýznivý způsob vraždy spáchaný na těhotné ženě, i proto justice uložila výjimečný trest.

Radziszewski před soudem přiznal, že ženu svázal, ale vraždu prý neplánoval. Trestal ji prý za to, že v minulosti pouštěla do domu jiné muže. Ústa jí posléze ucpal kvůli tomu, že se mu vysmívala. Žena podle něj zpočátku se svázáním souhlasila. “Je to neobvyklé, ale u nás to bylo normální,” řekl u krajského soudu Radziszewski.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme