Můžeme zhubnout díky pálivému jídlu? Vědci zkoumali efekt kapsaicinu

8. září 2019·Jídlo a pití·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Možná už jste to taky slyšeli. Při konzumaci ostrého jídla dokáže tělo spalovat vlastní tuky a člověk tak ztrácí na hmotnosti, aniž by cokoli dělal. Čas od času vyjde nějaká studie, která nedá na pálivé papričky dopustit, a marketingová oddělení doplňků stravy pravidelně prohlašují kapsaicin za univerzální lék na nadváhu. Je to ale skutečně pravda? 

Řada lidí je přesvědčena, že pokud chcete shodit pár kilo, měli byste do svého jídelníčku zařadit i ostré. Při konzumaci pálivého jídla se totiž naše tělo potí a to samé dělá, když cvičíme a pálíme kalorie. Možná by tedy pikantní svačinka mohla mít na naše tukové buňky podobný efekt?

Podle výživových expertů je to pravda jen částečně. Důležitý je skutečně kapsaicin, tedy látka, která je zodpovědná za pálivou chuť. Používá se také například v pepřových sprejích – to díky němu jsou tak účinné.

Podle maďarských vědců tu určitý efekt skutečně je, většina z nás ho ovšem neocení. Pojídání kapsaicinu v kapslích mělo podle jejich studie z roku 2018 skutečně za účinek zrychlení metabolismu a tedy ve výsledku spálení více kalorií denně. Rozdíl oproti běžnému stavu však čítal jen zhruba 50 až 70 kalorií a to pouze u osob s BMI 25 nebo vyšším.

To zhruba odpovídá jednomu vaječnému žloutku, 100 mililitrům plnotučného mléka, 100 g brambor, 100 g banánů nebo 100 g hroznů. Určitý rozdíl tu tedy sice je, ale je příliš malý na to, aby skutečně stál za utrácení peněz a starosti s braním pilulek.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme